srlaten

Нови споразум Канаде и Србије

Потписан Споразум о подстицају и заштити инвестиција између Канаде и Републике Србије. За 1. децембар најављено ступање на снагу Споразума о социјалној сигурности између Канаде и Р Србије.

министар Џон Берд, министар Расим Љајић и премијер Александар Вучић извор: Танјуг
министар Џон Берд, министар Расим Љајић и премијер Александар Вучић
извор: Танјуг

Канадски министар спољних послова Џон Берд борави у вишедневој посети Републици Србији на позив министра спољних послова Р Србије. Министар Берд се у току данашњег дана састао са председником Србије Томиславом Николићем, председником Владе Р Србије Александром Вучићем, министраом спољних послова Ивицом Дачићем, министром трговине, туризма и телекомуникација Расимом Љајићем.

Председник Републике Србије Томислав Николић је истакао изванредне билатералне односе, али и подвукао могућност даљег унапређења, посебно у броју посета на највишем нивоу.  Пуно тога нас спаја, а највише српска емиграција у Канади, нагласио је Председник Србије.

Премијер Александар Вучић је током састанка са министром Бердом истакао неопходност унапређења сарадње две земље на посебно на пољу економије. Премијер је подсетио на значај Споразума о стратешкој економској сарадњи из 2012. године, на основу којег је започето више пројеката канадских компанија у Србији, нарочито из области енергетике.

Министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да је Србија заинтересована за интензивирање дијалога са Канадом, с обзиром на утицај ове земље у релевантним међународним организацијама, бројност наше дијаспоре, као и на потребу да се ниво политичких контаката усклади са интензивним развојем економске сарадње.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и министар иностраних послова Канаде Џон Берд потписали су данас у Влади Србије, у присуству премијера Александра Вучића Споразум о подстицају и заштити инвестиција две земље.

LJAJIC I BERD

Споразум представља наставак одличне привредне сарадње Србије и Канаде и нови корак у креирању потпуног правног амбијента за унапређење економских послова двеју земаља. Министар Берд је оценио да потписани споразум представља снажну поруку пословној заједници у Канади да се више ангажује у Србији, што ће значити нове фирме и отварање нових радних места. Споразум шаље јесну поруку канадским инвеститорима да Србија поштује све међународне правне стандарде у области права улагача и да је безбедна за све стране инвестиције. Министар Љајић је навео да у Србији послује 50 канадских фирми, од којих 13 раде геолошка истраживања.

„Од укупно 126 лиценци које је Србија издала за различите врсте истраживања 80 одсто су добиле канадске компаније. Оне су до сада уложиле 125 милиона долара у истраживања и очекујемо да се то повећа у наредном периоду“, рекао је Љајић.

Иначе, 1. јануара је на снагу ступио Споразум о избегавању двоструког опорезивања између Р Србије и Канаде, а министар Љајић је најавио да ће од 1. децембра ступити на снагу и Споразум о социјалној сигурности, што је важно како за нашу дијаспору у тој земљи, тако и за све будуће канадске компаније.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …