srlaten

Новинари из региона на пракси у Београду

Четворо новинара српских медија из региона од 3. до 21. априла борави на студијској пракси у београдским редакцијама коју трећи пут организује Удружење новинара Србије уз подршку Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

uns.org.rs
uns.org.rs

У УНС-у и београдским медијима од 3. априла су новинарка портала ИН4С Мира Поповић и сарадница ТВ Нови из Херцег Новог и дописница „Дневних новина“ Сања Миловић из Црне Горе, новинарка Културног центра „Спона“ из Македоније Ана Николић и студент Факултета политичких наука из Бања Луке и сарадник „Студентског журнала“ Бојан Тргић.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић и Председник извршног одбора УНС-а Петар Јеремић упознали су их првог дана са радом и историјатом УНС-а.

Колегама из региона у УНС-у је организована обука за рад на платформама CMS, WordPress и Joomla. Предавач Школе веб новинарства УНС-а Марко Недељковић одржао им је предавање о специфичностима писања за онлајн издања, креирању садржаја за веб, оптимизацији садржаја за претраживаче (СЕО), промоцији тих садржаја на друштвеним мрежама, као и одабиру правог бизнис модела. Бојана Барловац полазницима је говорила о истраживању података на вебу и њиховој визуелизацији, корисним изворима на вебу, креирању инфографика и атрактивном приказу података, док их је Бојан Живојиновић упознао са монтажом и постављањем видео снимака на интернет платформе.

Новинари из региона посетили су јуче Савет за штампу, као и Управу за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, уз чију подршку УНС реализије овај пројекат. У Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону колеге су разговарале са представницима Управе – Николином Милатовић Поповић и Вукманом Кривокућом.

Од следеће недеље биће на пракси у веб редакцијама дневног листа “Политика” и Радио-телевизије Србије (РТС). Посетиће и онлајн редакцију Радио-телевизије Војводине и Новосадски информативни портал 021.

Циљ пројекта „Студијски боравак новинара српских медија из региона у Србији“ је професионално усавршавање и упознавање са начином рада у редакцијама у Србији, новим медијима као и остваривање боље професионалне комуникације са матицом.

На пракси у београдским редакцијама  2013. и 2015. године су биле колегинице и колеге „Српских недељних новина“ из Мађарске, „Новости“ и часописа „Извор“ из Хрватске, „Споне“ из Македоније, „Радио Темишвара“ и недељника „Наша реч“ из Румуније и удружења „Морача-Розафа“ из Албаније.

Check Also

Почеле са радом 4 нове допунске школе српског језика на Малти

У суботу и недељу, 16. и 17. oктобра, одржани су први часови у оквиру пројекта …