srlaten

Ново одељење српске школе у Јужној Африци

Извор: РТС

У Преторији је 28. августа отворено ново одељење Допунске школе Свети Сава у Јоханесбургу. Свечаности су присуствовали амбасадор Србије у Мозамбику са седиштем у Преторији Божин Николић, конзул Маргита Терзић – Лалић, отац Исајло Марковић, директор школе Дечија академија где ће се настава одвијати Шармен Јоости, као и председница Школског одбора Оља Петровић.

djaci

На иницијативу и уз подршку родитеља отворено је ново одељење школе Свети Сава јер је школа у Јоханесбургу удаљена 45 километара. Похађаће је група од десет ученика, од предшколског узраста до четврог разреда основне школе. Настава, коју ће водити професорка разредне наставе Виолета Павловић, одвијаће се петком од 15 до 17.30 сати.

Деца ће по завршеном разреду добити књижице и сведочанства што ће им по повратку у домовину омогућити лакше укључивање у образовни систем Републике Србије.

Од 2012. године српски језик је у Јужној Африци признат као матерњи језик за децу емиграната и као изборни предмет за децу која су рођена у Јужној Африци. Данас је српски језик признат у курикулуму од четвртог разреда основне школе и до четвртог разреда средње школе у Јужној Африци и по томе смо јединствени у свету, објашњава професорка Павловић.

„Први пут ће ове године, ученици који су похађали допунску наставу у школи Свети Сава и који су рођени у Јужној Африци, полагати српски као изборни предмет у својим редовним школама што сматрамо великим успехом. Оно што је најважније да се број ученика из године у годину повећава, а очекујемо и више полазника. Надамо се и очекујемо да ће наше Министарство просвете, науке и технолошког развоја и убудуће подржавати. Школа Свети Сава и ове године је добила похвалу за учествовање на конкурсу Дани Ћирилице у Баваништу, а награђене су Ана Мани из првог разреда и Катарина Беровић из шестог разреда. Јако смо поносни и на родитеље и децу јер већ седам година улажу велики труд и редовно похађају наставу што доприноси очувању националног идентитета нашег народа и у овом делу света“, каже за Програм за дијаспору РТС-а Виолета Павловић.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …