srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Ново руководство Заједнице српских клубова у Бечу

Ново руководство Заједнице српских клубова у Бечу

Извор: дијаспора.тв

Заједница српских клубова у Бечу одржала је своју редовну Изборну скупштину, 3. дезембра 2015. године, на којој је изабрано ново руководство које ће наредне две године водити ову организацију.

bec

Изборна Скупштина бечке Заједнице српких клубова је почела усвајањем дневног реда и утврђивањем броја присутних чланова и делегата. Учешћу се одазвало 11 клубова и 35 делегата који су имали право гласа на овогодишњој скупштини.

Заједница овог пута није примала нове клубове, већ званично разрешила чланства три клуба који у протеклом периоду, нису били активни у раду Заједнице. То су клубови Србија 08, WУЗ и Бахтало Ромале. Дакле, Заједница српских клубова у Бечу тренутно броји 12 клубова и удружења: Јединство, Бамби, Бранко Радицевић, Стеван Мокрањац, Карађорђе, Етно Традција, Подвршка, Пругово, Хајдук Вељко, Дијаспора Медиа Ассоциатион и Клуб српских привредника.

Делегати скупштине су усвојили извештај председника и благајника Заједнице, затим су дискутовали о раду Заједнице у протеклој години, о заједничикм манифестацијама, уз мноство предлога како би манифестације биле још успешније организоване.

Изборна комисија коју је предводио бивши дугогодишњи председник Мићо Ђекић, на изборним листама за новог председника имала је само једног кандидата, Борислава Капетановића, којег су предложили сви клубови Заједнице и коме су свих 35 делегата поново указало поверење за функцију председника ове кровне организације.
На листи за остале чланове управе било је 23 предлога од којих је њих 12 изабрано у ново руководство Заједнице.

Ново-стари председник Заједнице Борислав Капетановић, захвалио се на указаном поверењу и прилици да у наредне две године реализује нове пројекте значајне за Заједницу и нагласио да му је посебно драго да је протекли мандат овог преседништва протекао у успешној сарадњи између самих клубова у чему је постигнут огроман напредак.
Резултат заједничког рада су реализација бројних манифестација које су биле организоване на високом нивоу, а уједно су биле и у сарадњи са институцијама града Беча или Републике Србије. Да подсетимо, Заједница је била домаћин Аустријске смотре фолклора, у сарадњи са РТС-ом организовали су јавно снимање емисије Жикина шареница у Бечу, по други пут. Бечка заједница је међу првима послала два клуба да учествују на снимању емисије Шљивик.

Настављена је и традиција организације позоришних представа, солистичког концерта Ансамбла КОЛО из Београда, покренута је иницијатива за оснивање клуба Српских привредника у Аустрији, а остварено је значајно партнерство са градом Бечом у оснивању Музеја миграције у Бечу. Скупштина Заједнице је одобрила ново-изабраном председништву да део своје архиве проследи музеју Југославије у Београду, и да иста буде излозена четири месеца.

Први састанак новог Председништва Заједнице

На првом састанку новог Председништва Заједнице српских клубова у Бечу, одржаном 10. децембра 2015., сви чланови су се изјаснили у вези задужења и подељене су функције које ће обављати у наредне две године.
На основу статута и правилника, 13 особа је изабрано за ново председништво Заједнице српских клубова у Бечу, и то:

• Председник: Борислав Капетановић ( КУД Бранко Радичевић)
• Први заменик председника: Дејан Јовановић (КУД Карађорђе)
• Други заменик председника: Саша Божиновић (КУД Стеван Мокрањац)
• Секретар: Роберт Декић (КУД Јединство)
• Заменик секретара: Данијела Брчина (КУД Стеван Мокрањац)
• Благајник: Драган Крачуновић (КУД Хајдук Вељко)
• Заменик благајника: Весна Голубовић (КУД Бамби)

Чланови председништва и референти: Декић Јагода (КУД Јединство), Дејан Дидић (КУД Етно традиција), Драгутин Петковић (КУД Хајдук Вељко), Горан Марковић (КУД Бора Станковић), Драгиша Јанковић (КУД Стеван Мокрањац) и Весна Димитријевић (Дијаспора Медиа Ассоциатион)
Договорено је да ће сви клубови уско сарађивати око заједничких манифестација, као и манифестација клубова, а судећи по најавама, Заједницу очекује још једна година са бројним пројектима и активностима.

Прва у низу је традиционална вечера поводом Српске нове године, а затим, у сарадњи са Српским Центром, Светосавски бал који ће се одржати 22.јанура 2016.
У Акцент театру, 21. фебруара биће изведена позоришна представа „Кафа и цигарете – Поздрав из Београда“ у извођењу Атељеа 212.

Заједница и њени чланови ове године обележавају 45. годину постојања и то ће бити повод за велику прославу у октобру где ће бити представљено и ново доштампано издање монографије о Заједници српских клубова у Бечу. У склопу прикупљања документације биће доштампано последњих пет година рада, а иста ће бити сачувана и у електронској форми.

Check Also

Отворен Месец српске културе у Мађарској

Организатор десетог јубиларног Месеца српске културе у Мађарској је Српски културни и документациони центар, под …