srlaten

Новогодишњи концерт у Бечу

Српски новогодишњи концерт Просвјете одржан је у сали трећег бечког Магистрата у центру Беча, 13. јануара 2017. године већ шести пут за редом. Ова   традиционална манифестација заузима све важније место у културној понуди Беча и представља јединствен и успешан начин да се бројна српска заједница у овој европској метрополи позитивно промовише и покаже своје културне вредности.

Najsladji Mali Hor Prosvjete

Овогодишњем концерту Просвјете су, између осталих, присуствовали:  Перо Јанковић, амбасадор Републике Србије у Аустрији, Томислав Леко, амбасадор БиХ у Аустрији,  Славица Милачић, амбасадор Црне Горе при Мисији УН у Аустрији, мр Младен Филиповић, директор Представништва Републике Српске у Аустрији, мр Иван Костић, народни посланик и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Републике Србије, презвитер Јован Алимпић, изасланик Епископа аустријско-швајцарског господина Андреја, свештенство, чланови дипломатског кора, бројни угледни српски и аустријски интелектуалци, чланови и поштоваоци Просвјете, представници аустријских институција, медија и бројних српских организација мећу којима и Дарко Јуришић, председник Савеза Срба у Аустрији, као и многи други гости из Аустрије, Србије и иностранства.

Као и сваке године, добро промишљени и припремљени програм наишао је на велико одушевљење публике, посебно аустријских гостију којих је ове године било у великом броју.  Примећен је велики број студената, интелектуалаца, посебно лекара, који су довели своје бечке пријатеље и колеге да их упознају са бисерима српске културе у Бечу, али и објасне како то да се Српска нова година слави управо 13. јануара, са много посебности, али и кроз промовисање заједничких вредности.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Програм је отворио Мали хор Просвјете предвођен Вером Симић. Деца су, између осталог, певала Моцартову Малу ноћну музику, европску песму Право пријатељство и незаобилазне Звончиће и изазвала велико одушевљење публике. Са много успеха наступио је и Хор СПЦО Светог Саве који води Бисерка Васић са композицијама српске духовне музике, које су се посебно допале многим аустријским гостима.

Специјална гошћа Просвјете била је пијанисткиња Марина Попадић из Немачке, која је своју европску причу, преко Требиња, школовања у Фиренци и Штутгарту, успешно музички презентирала у Бечу.  Она је овом приликом извела Балканске плесове, Песму без речи и Прелудиум, а бис бечке публике је показао да је она то урадила на најбољи могући начин.

Вокална солисткиња и музички педагог Јелена Крстић отпевала је песме са свог новог албума Љубав и побрала громке аплаузе присутних. И она је певала на бис, уз пратњу свог оца Симе Симића, (који је иначе успешан учесник  једног од популарних српских ТВ програма – Никад није касно). Овом приликом она је позвала присутне на свој соло концерт и промоцију свог рада 25. јануара у бечком Акценту. Кроз свечани музички програм присутне су врло шармантно на српском и немачком језику водиле Весна Шпирић и Александра Танасковић,  педагози и предавачи у Просвјетиној школи српског језика.

prosvjeta koncert1

На крају програма проф. Срђан Мијалковић, председник СПКД Просвјета  је поздравио присутне и пожелео им све најбоље у Новој 2017. години, захваливши свима који су дошли и учествовали у организацији концерта. Посебна похвала ишла је  младом тиму Просвјете, али и свим пријатељима који подржавају организацију овог важног догаћаја. Ове године су посебно истакнути нови – компанија м:тел Аустриа, као  и они који су од почетка рада уз Просвјету –  Ера4М. Након званичног дела програма и заједничко фотографисање, организован је пригодан коктел и дружење које је потрајало до касних вечерњих сати.

Просвјета Аустрија , Беч, 14. јануар 2017

Check Also

Гујон са младим спортистима из региона и дијаспоре на кампу „Србија те зове“ у Београду

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон посетио је данас …