srlaten

Новосадски уметник на Француској културној сцени

извор: Дневник

Сликар Милан Кешељ ускоро би требало да излаже у Паризу и на тај начин париској културној сцени презентује слике с изложбе „Од Колумба до Била Гејтса” коју су Новосађани имали прилике недавно да виде у галерији Поклон-збирке Рајка Мамузића.

фото: НС репортер

Идеја се родила приликом посете чувеној вили Медичи у Риму,  у којој му је домаћин био управник виле Сидни Пејрол, некадашњи директор познатог и признатог Интернационалног уметничког центра у Паризу, у ком је и сам Кешељ боравио.

– Повод за посету Риму био је пријатељски позив Пејрола, који је боравио у Новом Саду пре неколико година на отварању моје изложбе. Пријатељство је учвршћено мојим боравком у Интернационалном уметничком центру, када је Пејрол био директор ове институције културе, која је током свог постојања угостила око 16.000 уметника из целог света, међу којима су и Маркес и Гинзбер – објашњава Кешељ и додаје да је ово познанство важно не само за њега већ и за друге уметнике који желе да се повежу с француском културном сценом, а и за Нови Сад, нарочито у контексту најављене кандидатуре за Европску престоницу културе.

Како каже, нарочито му је била част да види како изнутра изгледа вила породице пред којом су Рим и цео уметнички свет били на коленима.

– Вилу Медичи купио је Наполеон за Француску државу и њом руководи Француска академија наука и уметности и она је, за разлику од других туристичких атракција у Риму, затворена за индивидуалне посете. Ту бораве и стварају франкофони уметници о трошку француске владе. Један од њих био је и Клод Моне – објашњава Кешељ који за себе воли да каже да је америчко-српски сликар који је уметнички живот започео у Новом Саду.

Check Also

Управа помаже Србима у Босанском Грахову

Пчеларско друштво „Грахово“ из Босанског Грахова добило је милион динара /око 16.600 КМ/ помоћи од …