srlaten

О положају Срба у Македонији

Директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону др Славка Драшковић разговарала је у Македонији са министром спољних послова Николом Попоским о положају српске заједнице у овој држави и o Meђудржавном споразуму о заштити националних мањина. Било је речи о прекограничној сарадњи на пољу економских пројеката за шта су обе стране показале интересовање. Такође, разговарали су и о обележавању стогодишњице Првог светског рата.

Slavka Draskovic
Славка Драшковић и министар спољних послова Македоније Никола Попоски

Она се састала и са замеником министра културе Македоније Драганом Недељковићем са којим је разговарала о заштити српских историјских и културних споменика у овој држави. О проблемима који се тичу образовања и могућности да се српски језик појави као изборни у школском плану и програму, др Славка Драшковић разговарала је са директорком Агенције за мањинске заједнице Весном Бабић.

У оквиру посете Македонији, она се најпре састала са руководством Демократске партије Срба у Македонији Иваном Стоилковићем и Гораном Стојковићем.

Директорка је позвала македонски државни врх на Регионалну пословну конференцију Србија – Срби у региону, коју ће Канцеларија организовати у мају месецу.

Славка Драшковић

„Срби у Македонији су везивно ткиво наше две државе. Намеравамо да заједно јачамо економске, културне и све друге везе Србије и Македоније, којима предстоји широка сарадња на заједничком путу ка европским интеграцијама“, нагласила је др Славка Драшковић.

У оквиру посете Македонији, директорка Славка Драшковић била је гост на школској слави у Старом Нагоричану, којој су присуствовали конзул Републике Србије Љиљана Танасковић, заменик министра културе Драган Недељковић, посланик у Собрању Иван Стоилковић и градоначелник Старог Нагоричана Стојковски Милован. Такође, присуствовала је састанку у општини на коме се разговарало о могућностима сарадње на пољу економије и заједничких пројеката. Домаћини су били Милован Стојковски и Иван Стоилковић. Ово је територијално највећа општина у Републици Македонији, а градоначелник је са листе ДПСМ.

Првог дана тродневне посете Македонији, директорка др Славка Драшковић присуствовала је Свечаној светосавској академији у Тетову.

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …