srlaten

др Славка Драшковић у Москви са српском дијаспором

Директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић је данас у оквиру тродневне посете руској престоници разговарала са представницима удружења Срба у Русији – Обједињењем Срба, Српским земљачеством, Клубом жена, фолклорним ансамблом «Тамо далеко», Академијом народних игара и песама у Москви и наставницима српског језика у Амбасади Србије у Москви.

Као један од највећих проблема у Русији представници дијаспоре су издвојили непостојање дописника великих новинских агенција из Србије у Русији и изразили наду да ће информативна сарадња ове две земље бити унапређена.

На састанку се разговарало и о потреби формирања Српског културног и привредног центра у Москви.

Покренуто је питање међусобне нострификације високошколских диплома, обезбеђивања адекватног простора и плата за организовање наставе на српском језику у Русији.

Представници удружења и угледни појединци указали су на опасност од затварања катедре за српски језик на Универзитету Ломоносов у Москви. У разговору са директорком Драшковић, представници српских удружења су такође навели да је у Санкт Петербургу то већ учињено, као и то да у овом граду од недавно постоји само катедра за црногорски језик.

У разговору је истакнута неопходност усвајања Споразума о социјалном, здравственом и пензионом осигурању за грађане Србије који раде у Русији, како би се избегло двоструко опорезивање.

Директорка Канцеларије за дијаспору је представнике удружења Срба информисала о разговору са Георгијем Мурадовим, замеником шефа Дирекције за сарадњу са дијаспором Русије у којем је инсистирала на хитном усвајању Споразума.

На раније одржаном састанку са Мурадовим у Департману за рад са дијаспором Руске Федерације, између осталог је било речи о могућностима одржавања заједничке конференције о дијаспорама европских земаља, на којој би се разматрали и поредили модели односа појединих земаља Европе према расејању.

У Aмбасади Републике Србије у Москви је раније организована презентација здравственог и верског туризма, на којем се присутнима обратила директорка Драшковић.

Скупу су присуствовали представници Министарства здравља и бања из Србије, српска дијаспора у Москви и други гости из Русије.

У наставку посете Русији, Драшковић ће се срести са појединим српским привредницима у Москви.

Српска дијаспора у Руској Федерацији незванично броји између 20 и 40 хиљада, а поједине процене указују на бројност и до 80 хиљада наших грађана у Русији, због честих миграција радне снаге. Највећа концентрација српске диајспоре је у економским центрима – Москви, Сан Петербургу, Сочију, Краснодару и сибирском крају.

Check Also

Гујон: Задовољство је било угостити наше сународнике из С. Македоније

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …