srlaten

О проблемима Срба из дијаспоре

На дневном реду скупштине Срба у расејању досадашњи рад као и реформа тог тела. Срби из дијаспоре имају проблеме о којима су разговарали са највишим државним званичницима, каже Славка Драшковић, директорка Канцеларије за дијаспору.

Обележавање Дана дијаспоре сваке године покрене питање Срба у расејању. Данас се одржава трећа Скупштина дијаспоре, на којој ће се разговарати о реформи тог тела. Изменама Закона о дијаспори јачамо репрезентативност делегата, указала је директорка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону Славка Драшковић.

„Изменама Закона о дијаспори јачамо репрезентативност делегата, одакле долазе, како ће бити бирани, исто се мало појашњава улога скупштине“, рекла је директорка Канцеларије за дијаспору Славка Драшковић и истакла да ће делегати имати обавезу да буду више у комуникацији са срединама из којих долазе, да поднесу извештај скупштини о свом раду и предлоге како побољшати ситуацију.

Измене и допуне предвиђају да ће се савет за Србе у региону, као највише тело којим председава председник Републике и чији су чланови министри, сада проширити, каже Драшковићева и објашњава да ће то бити савет за дијаспору и Србе у региону, „тако да ће дијаспора имати репрезентацију на највишем државном нивоу и њиховим питањима ће се бавити заиста председник и највиши државни врх“.

После састанка председника Николића са истакнутим Србима из дијаспоре, Драшковићева сматра да су неки од чланова делегације дошли са конкретним пословима и идејама, да је делегација из Русије већ направила инвестицију у општини Брус, где је отворено 50 радних места.

„На пролеће се надамо да ће бити још педесет, а члан делегације из Финске је довео 30-ак привредника из Финске који су заинтересовани за инвестирање“, каже Славка Драшковић.

Говорећи о резултатима рада Канцеларије за брзе одговоре, Драшковићева каже да се упућена питања тичу углавном МУП-а и Министарства рада и односе се на техничке проблеме, око добијања пасоша, држављанства, осигурања, радних односа и слично.

Драшковићева истиче да ће се урадити евиденција наших људи у дијаспори, а да би до краја године требало да се заврши база наших научника, професора и других угледних привредника у дијаспори.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …