srlaten

О Србији учили од глумаца

Извор: vesti-online.com

У просторијама Српско немачке заједнице Младост одржана је и позоришна представа за децу. Млади глумци, Милица Јанковић и Владимир Вучковић, уз помоћ Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, при Министарству спољних послова Србије, гостовали су у Берлину са представом „Булка и Волф у авантури кроз Србију“.

Аутор текста Сања Савић и редитељка Александра Ђурић, преузеле су задатак да у театарској форми и на забаван начин деци приближе Србију, њене знаменитости и неке легенде. Путем пројектора могли су да виде слајдове са разним пределима Србије, као што су Увац, Хомоље, затим белоглавог супа, што су све са интересовањем пропратили.

Интересовање је било велико, а родитељи, иако и сами заинтересовани, морали су ипак да прве редове у сали уступе деци. Малишани су радознало гледали како момак српског порекла Волф случајно упознаје власницу туристичке агенције, Булку, која му на духовит начин презентује различите крајеве Србије. Већина деце је први пут чула за нека места и о њима нешто сазнала, док су поједини малишани обновили своје познавање Србије и подсетили се места која су већ посетили.

Ученица четвртог разреда Миа Маринковић о представи каже:

– Мени се свидела прича, било је супер. Чули смо много тога новог о Србији и било би добро да можемо чешће да гледамо овакве представе.

Тринестогодишња Теодора Урошев иде у седми разред и саопштава нам своје утиске:

– Представа ми се свидела, прича је била много лепа јер се радило о Србији, а ја обожавам Србију. Научила сам да се планина са великом „зградом“ на врху зове Авала, и са ње се види цео Београд.

А у Србији живи и једна велика птица која може јако дуго да лети (белоглави суп).
Елена Богдановић је истакла:

– У представи ми се све допало. Нисам пуно тога научила, али сад знам да је Београд у Србији.

Мила Миленковић је уживала у позоришном комаду и задовољна је што је могла да обнови већ стечено знање:

– Мени је било супер, било је и веома смешно. Нисам нешто ново научила, јер сам све то већ знала. Слушала сам то од моје баке, али сам научила и у допунској школи на српском језику.

Викторија Урошев је пуна импресија:

– У представи ми се свидео ауто којим су Булка и Волф могли да путују кроз Србију и виде пуно лепих места. Глумци су били баш добри. Све натписе градова сам могла и сама да прочитам, јер сам већ добро научила и ћирилицу и латиницу.

Смешно и интересантно

Милица Јовановић, иако рођена у Београду, сада је научила пуно нових ствари о Србији:
– Представа је била смешна и интересантна и много ми се свидела. Први пут сам чула за многе градове, тако да сада много више знам о њима и о природним лепотама Србије. Овде сам од пре четири године, али ипак примећујем да деца рођена у Берлину боље причају немачки него ја српски, иако идем и у допунску школу.

Сјајне реакције

Глумица Милица Јанковић се много обрадовала одзивом деце и што им се представа допала.

– До сада смо наступали у Београду, Будимпешти и ево сада у Берлину. Сама сам дошла на идеју за ову представу, кренула сам у сарадњу са колегом Вучковићем, а идеју је подржала и Управа за сарадњу са дијаспором. Намењена је пре свега деци која живе далеко од завичаја. У Београду играм још једну представу за децу, а припремам и свој пројекат, па се надам да ће бити разлога за нови долазак у Берлин. Деца су сјајно реаговала и са великим интересовањем пратила представу.

Најзахтевнија публика

Владимир Вучковић истиче да ће он и Милица радо наступати свуда у дијаспори где се укаже могућност.

– Деца су најзахтевнија публика и држати њихову пажњу је велики изазов. Тако ми глумци морамо да се довијамо на разне начине да бисмо њихову концентрацију вратили на ниво неопходан да се представа испрати до краја. Нема много разлике у томе како реагују деца у Србији, а како у иностранству.

Ипак су деца у дијаспори мало пажљивија, вероватно због тога што морају више да се напрегну да би разумела текст. Ако приметимо да нешто нису разумела, онда то поновимо на мало пријемчивији начин, па смо задовољни када на крају сви схвате о чему се ради. Увек се прилагођавамо и узрасту деце, тако да ако су мало млађа, настојимо више да се шалимо.

О пријему у Берлину, Владимир каже:

– Људи из Српско-немачке заједнице су нас дочекали заиста фантастично, захвални смо има и на уступљеном простору, а посебно наставницама Милани и Мирјани. На сваки позив увек ћемо се радо одазвати.

Сарадња клуба и допунске школе

Вукица Росић, потпредседница СНЗ Младост, уложила је доста труда да би овај позоришни пројекат могао да се види у Берлину.

– Ово је била моја идеја у сарадњи са Српском допунском школом у Берлину и наставницама, Мирјаном Стефановић и Миланом Ракић. Омогућили смо деци да погледају праву позоришну представу на српском. СНЗ је уступила просторије, а допунска школа је финансирала долазак глумаца. Случајно сам чула за ову представу од куме која познаје глумицу Милицу Јанковић. Када сам прочитала садржај позоришног комада, предложила сам Савету родитеља допунске школе да тако нешто организујемо и они су то прихватили.

Деца су могла да виде нешто ново и поучно и обогате знање српског језика, којим се иначе недовољно служе. Судећи по њиховој реакцији, веома су се и обрадовала могућности да виде глумце из Београда. Драго ми је да је одзив деце и родитеља био овако велики. Ово је почетак, трудићемо се да организујемо још оваквих представа, а ако буде интересовања, настојаћемо да ову поновимо. Присутни су веома задовољни, али многи родитељи нису имали могућност да дођу овог пута.

Саговорница „Вести“ каже да није било лако све организовати.

– Пре свега да утаначимо термин извођења који одговара и клубу и допунској школи, тако да смо само због тога морали да одржимо више састанака. Целокупна организација трајала је од фебруара, али смо срећни да је све успешно реализовано о чему нам дечји осмеси најбоље говоре.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …