srlaten

О српској голготи у канадском часопису

Извор: Бета

Поводом 100. годишњице Српске голготе – повлачења српске војске у Првом светском рату преко Албаније у Грчку, у Торонту је на српском и енглеском језику објављен тематски двоброј часописа за књижевност, уметност и културу „Људи говоре“.

golgota
Фото: Википедиа

Студију о Првом светском рату са приказом и анализом догадјаја од 1914. до 1919. написао је дугогодишњи војни публициста Милисав Секулић из Београда, а писма српских дјака и студената прогнаних током Првог светског рата изабрао је Ристо Одавић.

У делу часописа на енглеском објављен је ауторски рад амбасадора Србије у Канади Михаила Папазоглуа о атентатору на аустроугарског престолонаследника Гаврилу Принципу, 28. јуна 1914. у Сарајеву.

На енглеском је и текст доајена српске емиграције у Канади Драге Драгашевић о избеглицама из Аустроугарске царевине који су у Канади затварани у логоре и у њима држани до краја Првог светског рата.

Међу њима су били и Срби са подручја која су припадала Аустроугарској. О тим логорима ништа се није знало до краја 20. века, а тек прошле, јубиларне године од почетка Великог рата широм Канаде постављено је 100 спомен-плоча као симбол сећања на хиљаде интернираних логораша.

О Српској голготи објављени су и текстови два новинара и путописца из САД и Велике Британије, Џона Рида (Јохн Реид) и Томаса Липтона (Тхомас), који су боравили на српском фронту и о томе написали репортаже и књиге.

Двоброј 23/24. часописа „Људи говоре“ штампан је на 300 страна и има укупно 15 рубрика, медју којима је и нова, „Рат и медији“, у којој је објављен текст „Рат у медијима и енглески језик: случај бомбардовања Југославије 1999“.

Фото: српскикод.орг
Фото: српскикод.орг

Рубрика „Поезија“ има три циклуса од којих су два тематска и у њима су, између осталих, поема „Велики друг“ Растка Петровића „за спомен на 30.000 његових вршњака који помреше у Албанији“, као и песме посвећене Гаврилу Принципу које су спевали Милош Црњански, Стеван Раичковић, Матија Бецковић и други.

Медју „Есејима и критикама“ је и текст Олге Красић-Марјановић о српској књижевности у Великом рату, а рубрика „Зарезивање у камену“ посвећена је српској хероини Милунки Савић, најодликованијој жени борцу у Првом светском рату.

Као и у сваком издању, часопис „Људи говоре“ објављује и репродукције дела визуелне уметности којима почиње свака рубрика. Двоброј је илустрован графикама Будимира Димитријевића на тему Великог рата, а „Причу о (том) уметнику“ написали су Јелена Живковић, Тихо Илијашевић и Драган Јовановић Данилов.

Тај часопис јединствен је у српској дијаспори, не само у Канади него и у свету по концепцији, начину издавања, али и квалитету. Уређивачка начела обухватају естетско, етичко и духовно јединство. Излази ћириличним писмом у Торонту већ седам година благодарећи задужбинарима и претплатницима, а има и истоимено електронско издање. Од прошле године издаје га нови издавач, обновљена Српска национална академија основана 1981. године.

Главни и одговорни уредник је професор српске књижевности и историје српске културе Универзитета у Београду Мило Ломпар, оперативни уредник за матицу је чацански професор Владимир Димитријевић, а оснивач часописа и вишегодишњи главни уредник, данас оперативни уредник за дијаспору је научни сарадник Центра за источноевропске студије Универзитета Торонто и Института за књижевност и уметност из Београда Радомир Батуран.

Уредници су и професори, слависти, вајари са три континента који се раније нису познавали, а медју њима су и директор Центра за стране језике на Универзитету Кемнриџ Небојша Радић, професор и књижевник из Окланда на Новом Зеланду Жељко Продановић и професор Историје цивилизације Универзитета у Београду Александар Петровић.

Током ове године двоброј са темом „Српска голгота“ биће промовисан у Канади (Торонто, Отава, Монтреал и Ванкувер), САД (Њујорк и Чикаго), затим у Лондону, Бечу и Београду.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …