srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

O улози Србије у Великом рату

Извор: РТС

Професорка српског језика и књижевности, Оливера Абадић, у сарадњи са Српском културном заједницом Арзињано и одељењем Српске школе „Свети Сава“ у Италији, организовала је за децу, али и старије, предавање под називом „Улога Србије у Првом светском рату – 1914“.

Olivera Abadić

У просторијама наставног пункта српске школе у Арзињану, у Италији, професорка Оливера Абадић је, у сарадњи са Српском културном заједницом Арзињано, одржала предавање под називом Улога Србије у Првом светском рату – 1914..

Српска заједница у Италији је на тај начин хтела да ода почаст нашим војницима и обележи стогодишњицу од почетка Великог рата.

Већина присутних малишана је први пут чула за херојску одбрану Београда, српске војводе и Живоjина Мишића, Церску битку, 1300 каплара, албанску голготу, Колубарску битку, Солунски фронт…

na predavanju

„Мотиви за предавање су били и помало лични, јер старији припадају генерацији која је у школама веома мало изучавала Први светски рат, а млади у италијанским школама уче о Првом светском рату са аспекта учешћа ове земље.

Хтела сам да их на један занимљив начин упознам са улогом Србије у овом рату, нарочито са узроцима рата и великим победама у 1914. години. Ако се има у виду да је Аустроугарска монархија имала 53 милиона становника, а Србија 4,5 милиона, може се рећи да је то била борба Давида и Голијата.

Са албанском голготом, животом Срба на Крфу, Плавом гробницом и Солунским фронтом упознали су се захваљујући сјајном документарно – играном филму Где цвета лимун жут у коме нас кроз причу води глумац Драган Николић“, каже за РТС Оливера Абадић.

Предавање је заокружено причом о последицама које је рат имао по Србију.

СКЗ Арзињано и одељење Српске школе у овом месту, у сарадњи са професорком Абадић, припремају предавања о Светом Сави и Вуку Стефановићу Караџићу.

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …