srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Обележава се дан матерњег језика

Извор: б92

Чланице Организације УН за образовање, науку и културу (УНЕСКО) обележавају данас међународни Дан матерњег језика, 21. фебруар, у циљу промовисања језичке културе и разноврсности, као и вишејезичности.

Генерална скупштина УНЕСКО прокламовала је 1999. године Дан матерњег језика, као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, данас Бангладешу, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Према проценама, готово свакодневно у свету нестане по један језик, а лингвисти прогнозирају да ће од око 6.000 језика, до краја 21. века одумрети више од половине, чак и до 90 одсто.

Највише су угрожени језици са малим бројем говорника од неколико стотина или десетина, и језици који припадају малим заједницама које нису цивилизоване са становишта западних стандарда и немају институције, сматрају лингвисти.

Србија је 2006. године ратификовала Европску повељу о регионалним и мањинским језицима, а према проценама државних званичника, мањинским језицима у Србији не прети опасност од изумирања, као што је то случај у неким другим деловима Европе и света.

У нашој земљи има више од 30 националних мањина, а закони у области образовања посебан акценат придају обезбедјивању квалитета образовања деце припадника мањинских група.
Домаћи лингвисти сматрају да би требало више да се бринемо о српском језику, о развијању језичке културе, очувању традиције, као и да су нам потребна новија издања правописа, речника и осталих нормативних приручника.

Лингвисти упозоравају да је пред све већом навалом енглеског језика, српски угрожен у мери у којој су то и други језици и да опасност прети чак и језицима са великом традицијом – француском, италијанском, немачком.

Ипак, према оцени стручњака, није вероватно да ћемо доћи до једнојезичне цивилизације, али треба више да радимо на подизању језичке културе и писмености, у чему би, како сматрају, школа морала да има значајнију улогу.

У неколико школа на југу Србије у Новом Пазару, Сјеници, Тутину и Пријепољу данас ће, на Дан матерњег језика, бити уведена припремна настава на босанском језику, за око 500 ђака бошњачке националности.

Check Also

Глумци представили игру за децу која подстиче учење српског језика и културе

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон примио је глумце …