srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Обележавање 100-годишњице подизања српске заставе испред Беле куће

Извор: Влада РС

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић била је синоћ домаћин свечаности у Конгресу САД у Вашингтону, која је одржана поводом обележавања 100-годишњице подизања српске заставе испред Беле куће. Свечаности је присуствовао и први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.

,,Данас се сећамо јединственог догађаја, када се пре 100 година српска застава завијорила испред Беле куће. Таква почаст одата је само два пута у историји Сједињених Америчких Држава – Србији и Француској“, нагласила је Брнабић током обраћања званицама.

Премијерка је истакла да је Америка, предвођена председником Вудро Вилсоном, тиме исказала велику част свим српским жртвама у Првом светском рату, као и јаку подршку и наклоност према народу Србије.

,,Овде сам да вам, у име Србије, од срца искажем захвалност на тој подршци и наклоности ваших храбрих вођа од пре 100 година“, нагласила је она и додала да су два народа делила заједничке вредности слободе и ослобођења.

Брнабић је рекла да је Србија у Великом рату од 1914. до 1918. године изгубила више од четвртине становништва, као и да је читава армија, влада и значајан део становништва морао да избегне из земље 1915. на грчко острво Крф.

,,Наши преци су доказали да су спремни да жртвују све што имају за слободу и независност“, истакла је премијерка.

Брнабић је нагласила да се мало тога променило од тада и да народ Србије и даље једнако верује у мир, правду и слободу, што смо доказали у Другом светском рату, када смо се поново борили раме уз раме са онима, укључујући и Сједињене Америчке Државе, који су веровали у живот а не у смрт, у слободу а не у угњетавање, у једнакост а не у надмоћ.

Премијерка је истакла да је Србија захвална свим својим савезницима и партнерима, јер су се кроз историју, заједно са њом, увек борили да заштите те вредности, које су данас камен темељац модерног света.

Председница Владе је рекла да су односи између народа Србије и САД пре једног века били на врхунцу.

,,Тада се српски дипломата Миленко Веснић сусрео са председником Вилсоном, а српску дијаспору у САД водио је један од наших највећих научника – Михајло Пупин“, навела је Брнабић.

Она је поручила да верује како и данас можемо поново да достигнемо тај ниво односа и да заједнички тренуци наше историје из Првог и Другог светског рата утичу на нашу садашњост и обликују нашу будућност.

,,Искрено верујем да су историјски догађаји који су ујединили наше народе, какав је овај кога се данас сећамо, значајнији од оних који нас раздвајају“, нагласила је Брнабић.

Премијерка је истакла да је потребно још много тога да се уради како бисмо се вратили на позиције не само од пре 100 година, већ и на оне од пре 30 година, када је наше традиционално партнерство и међусобна подршка први пут доведена у питање.

,,Морамо да чувамо и негујемо заоставштину наше заједничке борбе за слободу, због чега сам срећна и почаствована тиме што сам данас овде. Такође, једнако је важно да стално подстичемо плодоносну и просперитетну сарадњу САД и Србије, како данас, тако и у будућности“, закључила је премијерка.

Брнабић је, на крају обраћања, изразила посебну захвалност конгресмену Теду Поу, копредседавајућем Српском конгресном кокусу, који, како је истакла, годинама неуморно и посвећено ради на промоцији пријатељства између два народа и јачању веза између две земље.

У име председника Републике Србије Александра Вучића, председница Владе је уручила конгресмену Поу орден који симболизује захвалност државе и народа Србије на свему што је учинио на јачању наших односа.

На свечаности поводом обележавања јубилеја, званицама су се обратили и епископ источноамерички Иринеј, заменица помоћника секретара одбране САД Лора Купер, шеф Поткомитета за европску и регионалну безбедносну сарадњу у Сенату Рон Џонсон и копредседавајући Српском конгресном кокусу Тед По.

Председница Владе ће имати одвојене састанке са сенатором Роном Џонсоном, председавајућим Поткомитету за Европу Сената, сенатором Томом Котоном, чланом Војног комитета Сената и конгресменом Стивом Стиверсом, наредним председавајућим Српском кокусу.

Брнабић ће посету завршити учешћем на округлом столу у организацији Међународног републиканског института.

Говор првог потпредседника владе и министра спољних послова, Ивице Дачића, на свечаности:

„Веома ми је драго да се оно о чему сам говорио годинама уназад на овакав начин обележава у Вашингтону, али и у Београду.
Извукао сам из заборава то што се десило пре 100 година и почео са причом која је данас постала нешто о чему се говори јавно од стране америчке администрације. Говорим о чињеници да смо имали велику подршку САД-а за време Првог светског рата, као и да је председник САД-а Вудро Вислон у својим тачкама које је објавио за решење светске кризе Србију и српски народ ставио у те тачке, између осталог, говорећи  да Србија треба да добије безбедан и отворен излазак на море.
САД су увиделе сву величину жртве којe су поднеле Србија и српски народ за време Првoг светског рата, наравно, наша сарадња се наставила и за време Другог светског рата.
Обновио сам ту причу и у Београду ће ускоро бити откривен споменик Вудро Вилсону.
Такође када смо почели да истражујемо, открило се и да је још 1919. године Београд платоу испред Железничке станице дао име по Висону. Сада планирамо да можда направимо и заједнички споменик Вилсону и Пупину јер они симболизују америчко-српско пријатељство.
Битно је да пробамо да искористимо овај велики јубилеј за ресетовање наших односа. Нит сарадње, кооперација и подршка се изгубила током свих ових деценија. Нисмо нашли заједничке интересе и именитељ у том периоду и време је за поправљање односа. Важно је да се о овоме разговара са новом америчком администрацијом и мислим да је то шанса за Србију и српски народ.
Данас сам имао веома добар састанак са помоћником државног секретара САД-а Весом Мичелом. Нова администрација жели да чује српске предлоге, ставове и да предложи креативна решења, а не да се базира на ономе што је већ постало клише и што је радила претходна администрација.
Важни су ови контакти, важно је што су данас овде премијерка Србије, премијерка Републике Српске, што су овде амерички конгресмени и други представници америчке администрације.
Имаћу састанак са саветником америчког председника за националну безбедност Џоном Болтоном и учествоваћу на Конференцији о религијским слободама коју је сазвао државни секретар Мајк Помпео.
Ово је добра прилика да се пронађу заједнички интереси које смо изгубили свих ових деценија и они се само могу поспешивати оваквим догађајима.
У суботу нас очекује сличан догађај у Београду када ће на резиденцији америчког амбасадора бити подигнута српска застава.“

Check Also

Селаковић: Србија и Р. Српска биће нераскидиво везане, мир најважнији

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је да су Србија и Република Српска …