srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Обележавање 160 година од Пупиновог рођења

Поводом обележавања 160 година од рођења славног српског научника Михајла Пупина, председник Србије Томислав Николић ће се обратити уваженим званицама на централној прослави, на свечаној aкадемији 30. септембра у 18.00 часова у Београду, у Ректорату Београдског универзитета.

pupinПредседник Србије је, у својству покровитеља, примио представнике Организационог одбора Бранка Ковачевића, председника, Александра Влајковића, извршног председника и члана Одбора Мирослава Стојановића, који су га упознали са припремама за обележавање 160. година од рођења великог светског научника Михајла Идворског Пупина, Србина у расејању који је до сада највише учинио за српски народ и отаџбину. У разговору је учествовала и Јасмина Митровић-Марић, саветник председника, коју је председник именовао за свог изасланика за обележавање годишњице у Америци на Колумбија универзитету у Њујорку и у Чикагу.

Поштовање домаћинима и част великану светске науке и дипломатије који је својим животом и радом постао заједнички понос и трајна веза између Србије и САД у његово име ће пренети његов лични изасланик. Председник ће бити и покровитељ прославе на Бледу, где ће бити подигнут споменик нашем великану, у граду у коме је Пупин проглашен за почасног грађанина. Очекује се да ће у склопу узвратне званичне посете открити споменик заслужном Србину на Бледу, јер је Пупин личност која нас итекако повезује са словеначким народом – речено је на састанку  са члановима Организационог одбора.

„Централна прослава ће бити одржана у Београду у Ректорату Београдског универзитета, на коме је Пупин стекао почасни докторат. Значајно је рећи да ће се овде окупити не само представници универзитета, већ и академици и представници српских научних институција и други поштоваоци Пупиновог дела. Такође треба рећи да ће се на пригодан начин обележити годишњица и у Пупиновом родном месту, а посебно на Колумбија универзитету и Чикагу“ – каже Бранко Ковачевић, председник Организационог одбора.

О великом светском научнику, а посебно о његовом политичком, патриотском и дипломатском раду говориће председник Николић, скуп ће Благословити српски патријарх Иринеј, а о Пупиновом научном стваралаштву и доприносу развоја комуникација у свету говориће еминентни професори, привредници и стручњаци из земље и света.

sastanak pupin

„Биће то мултимедијална презентација о стваралаштву најзначајнијег Србина нашег расејања, који је у своје време организовао наше људе у Америци, стварајући масовне организације какве више не постоје, које су помагале Србију. Председник Републике ће отворити и Изложбу о животу и раду српског великана на којој ће се видети око 200 фотографија и других докумената и писама Михајла  Пупина – истакао је Александар Влајковић, извршни председник Одбора и аутор пројекта обележавања Пупинове годишњице. Влајковић је најавио да се припрема и пригодна двојезична публикација о Пупину, која ће се са документарним филмом под називом „Србин који је повезао свет“, на ДВД формату поделити уваженим гостима. После одржаних скупова биће приређен посебан Зборник. Скуп у Ректорату универзитета преносиће Јавни сервис Србије – РТС, који ће приказати и поменути филм који је приређен за ову прилику. Редактор текста и учесник у емисији био је и почивши академик Александар Маринчић, један од најбољих познавалаца Пупиновог дела. Појављивање у том филму је и његово последње појављивање у јавности.

Организациони одбор најављује да ће уочи скупа у Ректорату БУ одржати конференцију за медије на којој ће саопштити више детаља о предстојећим догађајима којима ће се обележити велики датум – 160. годишњица рођења српског великана Михајла Идворског Пупина.

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …