srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Актуелно >>> Обележавање јубилеја Централног савета Срба у Хесену и СПЦ у Франкфурту

Обележавање јубилеја Централног савета Срба у Хесену и СПЦ у Франкфурту

Поводом обележавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве и десетогодишњице постојања Централног савета Срба у Хесену, СР Немачка, Генерални конзулат Републике Србије у Франкфурту је заједно са представницима српске заједнице на овом простору и црквеном општином СПЦ, учествовао у припремању и реализацији пригодних манифестација у згради франкфуртске градске скупштине и нашем црквеном храму у Франкфурту на Мајни.

Пријему високих званица у свечаној „Царској сали“ градске скупштине, историјском месту на којем су вековима уназад бирани немачки краљеви и цареви, који је организован у петак, 29. марта, поводом обележавања 10 година постојања Централног савета Срба у Хесену, присуствовао је као уважени гост генерални секретар МСП-а Вељко Одаловић, чиме је позваним представницима немачких градских и покрајинских власти указао посебно поштовање, а бројним присутним Србима из дијаспоре упутио јасну поруку подршке матичне државе. Домаћини су узвратили истицањем српске тробојке на тераси градске скупштине, поред немачке и заставе покрајине Хесен, као гестом поштовања јубилеја српске заједнице у Франкфурту.

Званицама се пригодним говором обратио генерални конзул Радовановић, у којем је представницима града и покрајине, присутним одборницима градске скупштине из више парламентарних странака, члановима Савета странаца у Франкфурту на Мајни и немачким пријатељима захвалио на доброј сарадњи и континуираној подршци српској заједници, а члановима Централног савета Срба у Хесену и српских удружења, међу којима нека постоје већ више од четири деценије, честитао овај важан јубилеј и подсетио на значај постојања кровне организације која окупља наше клубове у Хесену, представља их и штити њихове интересе пред немачким властима.

После званичног дела уследио је свечани пријем, у оквиру којег је приказана изложба фотографија „Ми код вас – заједништво које траје већ 50 година“, са освртом на билатерални споразум између СФРЈ и СРН, који је ступио на снагу 1969. године и био правни основ за прве велике економске миграције из Србије и бивших југословенских република у тадашњу Западну Немачку. Захваљујући помоћи ГК Р. Србије у Диселдорфу ова изложба је приказана и франкфурсткој публици, употпунивши тиме наведену свечаност.

Дан касније, 30. марта, у ГК у Франкфурту уприличен је састанак генералног секретара МСП-а са председницима свих клубова и удружења, председником Централног савета Срба у Хесену, Миодрагом Стојковићем, власником и директором Независног дневног листа Вести из Франкфурта, Александром Видаковићем, наставницима српске допунске наставе и координаторком допунске наставе за целу Европу, Биљаном Букинац и истакнутим појединцима наших грађана са овог подручја. Генерални секретар МСП-а, Вељко Одаловић је упознао присутне са спољно-политичким приоритетима наше земље и изазовима са којима се наша земља суочава на међународном и регионалном плану, те напорима наших државних инстутиција на решавању актуелних питања. Било је речи и о начину одвијања српске допунске наставе у целој СР Немачкој, као и финансијској помоћи МСП – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону РС кроз актуелни конкурс за финансирање пројеката којима се јачају везе између дијаспоре и матице.

Истога дана, у свечаној сали поред српског Храма Васкрсења Господњег у Франкфурту на Мајни, гостовали су чланови КУД-а Копаоник из Лепосавића, који су својим културно-уметничким наступом употпунили програм обележавања осам векова аутокефалности Српске православне цркве, представљајући овдашњој публици културно наслеђе и историјски значај српске покрајине Косова и Метохије. Поред генералног секретара Одаловића, овом догађају су, као специјални гости, присуствовали  Жељко Јовић, заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Републике Србије, са сарадницима, као и представници Комисије за нестала лица Владе РС. У име СПЦ, свечаност су својим присуством увеличали владика диселдорфски и немачки Григорије и владика западно-амерички Максим.

Наведени догађаји, којима су се одазвали истакнути појединци и удружења српске  дијаспоре у овом делу Немачке као и званичници неколико немачких градова, те покрајинских власти Хесена, искоришћени су за јачање веза матице са нашим грађанима у расејању, али и за подстицај сарадње међу нашим и немачким грађанима у Франкфурту и околини, са циљем обликовања могућих видова подршке српском народу и нашим светињама на Косову и Метохији.

Check Also

Обележавање 10 година рада Српске школе ,,Свети Сава“ у Јоханесбургу

U subotu 30. novembra 2019. godine, u sali hrama Sv. apostola Tome u Johanesburgu, Srpska …