srlaten

Обележавање осам векова постојања манастира Ђурђеви ступови

Током протеклог викенда директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић присуствовала је прослави јубилеја „Осам векова постојања манастира Ђурђеви ступови“ код Берана.

foto: pobjeda.me

Делагацију из Београда, предводио је премијер Србије Ивица Дачић. У делегацији су поред директорке Драшковић, били и одлазећи министри просвете и културе Жарко Обрадовић и Братислав Петковић и директор Канцеларије за односе са црквама Милета Радојевић.

Свету архијерејску литургију тим поводом служио је српски патријарх Иринеј. Он је у у беседи на литургији, народ позвао на „слогу и љубав“ и истакао да су манастар Ђурђеви Ступови светиња и носилац многих духовних, културних и националних наслеђа, која није лако носити и која обавезују.

Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, помогла је организовање ове свечаности и интензивно ради на побољшању положаја и неговању традиције и идентитета српског народа у суседној Црној Гори, где живи око 600.000 Срба.

Директора канцеларије др Славка Драшковић је својим присуством на овом скупу дала јасну и недвосмислену поруку да држава Србија брине о српском народу у региону и истакла да је прослава јубилеја леп повод да се покаже колико дубоко сежу српски корени на овим просторима.

foto: darko jovanovic

Манастир Ђурђеви ступови подигнут је 1213. године као задужбина Првослава Немањића, синовца великог жупана Стефана Немање.

Манастир је пет пута паљен и разаран, а последњи пут је запаљен 1912. године, уочи Првог балканског рата, у коме су Црногорци ослободили Беране, после чега је тај град заједно с читавим подручјем између река Таре и Лима, као и јужни делови Косова и Метохије припао Црној Гори.

Check Also

Гујон са студентима на прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Студентском граду

Од раног јутра студенти из Београда обележили су Дан српског јединства, слободе и националне заставе. …