srlaten

Oбележавање стогодишњице од краја Великог рата у Француској

Поводом обележавања стогодишњице – Дана примирја у Првом светском рату, у суботу, 10. новембра, на гробљу Тије (Тхиаис), где је сахрањено око 750 српских бораца погинулих у Првом светском рату, организована је свечана церемонија одавања почасти погинулим борцима и полагања венаца на спомен обележје.

Ловоров венац је положио амбасадор Републике Србије у Француској, Рајко Ристић са изаслаником одбране, пук. Мирославом Николићем. У име Групе пријатељства француског парламента Француска-Србија, венац је положила председница Групе, Живка Парк. Као и сваке године, венце су положили и представници Савеза Срба Француске и друга српска удружења и организације париског региона. Свечаној церемонији обележавања стогодишњице Дана примирја присуствовали су и представници српске цркве и  велики број припадника српске дијаспоре.

            На војном гробљу у месту Сен-Жени-Лавал (СаинтГéнисЛавал), у околини Лиона, венац на споменик српским борцима, сахрањеним у заједничкој гробници, положила је Нина Величковић, конзул у Амбасади, у присуству градоначелника и других представника општине Сен-Жени-Лавал, као и представника Скупштине дијаспоре Срба јужне Француске.

Конзул Величковић је ову прилику искористила и да се сретне и проведе поподне у разговору са припадницима српске дијаспоре окупљеним око српске цркве у Лиону и члановима Скупштине дијаспоре Срба јужне Француске.

Председник Скупштине дијаспоре јужне Француске, Милован Јовановић, истакао је да је ово прилика да се присетимо дубоких односа који постоје између Француске и Србије више од 800 година. Такође је назначио да му је част да је на један достојанствен начин одата почаст нашим борцима из Првог светског рата, како не би била заборављена жртва српског народа.

Комеморацији у граду Сен-Мондрие-сир-Мер (Саинт-Мандриер-сур-Мер) 11. новембра присуствовао је вицеконзул С. Настасијевић и положио венац заједно са Велемир Остојом, истакнутим чланом српске дијаспоре на југу Француске.

На Француско-италијанском војном гробљу сахрањена су 22 српска борца преминула 1918. и 1919. године од последица рањавања у току рата. О овом гробљу стара се општина  Сен Мондрие-сир-Мер и цело гробље, као и гробови српских бораца су у одличном стању.

Церемонији полагања венаца присуствовали су и припадници српске дијаспоре на југу Француске а након церемоније организован је и коктел. Припадници српске дијаспоре су изразили велико задовољство због присуства представника Амбасаде и, уједно, жаљење што овакви сусрети нису чешћи.

 

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …