srlaten

Обележавање Светог Саве у Атини

Извор: РТС

Уочи Савиндана, у суботу, 26. јануара, двадесету годину за редом, Срби у Атини окупили су се у Храму Светог Спиридона, где је служена литургија.

У спомен на првог српског архипастира и утемељивача Српске православне цркве, појали су јеромонах Амвросије Весић, уз саслужење протосинђела Василија Гавриловића и архимандрита Евсевија. После интонирања српске химне, архимандрит Евсевије одржао је беседу у спомен на Светог Саву, али и поводом јубилеја – 800 година аутокефалности Српске цркве, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Оливера Вукосављевић.

После ломљења славског колача, јеромонах Амвросије Весић је истакао да су деца окупљена око Светог Саве наше благо, уз подсећање да је то оно најлепше што можемо да понудимо свету:

„Ако на овим темељима изграђујемо дух српског народа, и овако како смо данас окупљени око њега, нећемо бринути о будућности“.

Честитајући славу деци и родитељима који живе и раде у Атини – подстакнут дивним призором, мноштвом деце окупљене око славског колача – поручио је да сви треба да запамтимо ту предивну спонтану слику: како дечје руке и наше, одрасле, заједно ломе славски колач у славу Светог Саве.

За певницом су појали игуманија Ирина Ђорђевић, свештеник Душан Ђаковић, студент Страхиња Сабић и етнолог Гордана Благојевић.

На крају богослужења, јеромонах Амвросије пренео је очинске поздраве Његове светости патријарха српског Иринеја. На свечаној литургији, заједно са Србима који живе у Атини, били су и конзул Републике Србије Милан Вукосављевић, војни аташе Драган Петковић и амбасадор БиХ Бранко Докић.

Савиндан су свечано обележиле и четири српске допунске школе у Атини. У Културном центру Атинске архиепископије, веома леп програм, у духу Светосавља, осмислила је учитељица Биљана Турањанин Николопулос са 82 ученика и студентима који изучавау српски језик на Филозофском факултету у Атини. Химну „Боже правде“ отпевала је студенткиња Катарина Ботони, а предшколци су рецитовали песме о Светом Сави и Симеону Мироточивом.

Песмом Видовдан, бројну публику на ноге је подигла Реа Халватзи, Данијел Станковић је отпевао „Ово је Србија“, а на флаути одсвирао „Пукни зоро“. Хор српске допунске школе певао је Химну Светом Сави и „Свети Сава Србе воли“. Хором је дириговала Александра Ђоковић, млада уметница која живи у Атини. Ученица Софија Петковић је написала и изрецитовала песму „Језик моје мајке“; реч је о песми коју је Светосавско звонце за очување српског језика у иностранству наградило специјалном плакетом.

На сцени су се смењивала деца која су рецитовала и извела кратки драмски рецитал о Светом Сави. Прослава је завршена песмом „Тамо далеко“, коју су деца певала заједно са Вероником Станковић. Песма је изазвала буру емоција публике. Задовољство је било слушати гласове деце како кличу „Живела Србија“.

Учитељица Биљана Турањанин Николопулос каже да такав програм афирмише наше младе ствараоце, песнике, музичке таленте да представе српски народ, Србију и њену културу и, наравно, Светог Саву:

„Прави је ужитак подсећати се како је Свети Сава чувао национални дух и понос, европску културу и хришћанско наслеђе, што данас у Европи није типична појава“.

Светосавску прославу су, својим присуством, увеличали припадници српске дијаспоре, свештеници који су на студијама у Атини и представници Амбасаде Србије, конзул Милан Вукосављевић и војни изасланик Драган Петковић, као и амбасадор БиХ Бранко Докић.

Прослава школске славе, која је одржана под покровитељством Амбасаде Србије, употпуњена је и доделом ђачких књижица, уз похвале за одличан успех и са жељом да деце буде још више следећег септембра.

Поред малишана наших људи који живе и раде у Атини, допунску школу на српском језику похађају и њихови мали другари Грци који, одушевљени нашим језиком, покушавају да савладају, како кажу компликована слова ш, ж, ч, ћ, ђ. Додају да неће одустати и да желе да науче српски језик, али и славе Светог Саву.

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …