srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Обележен крај школске године у Редингу

извор: Школа српског језика Рединг, Велика Британија

У „Српскаоници“ – школи српског језика у Редингу, окупили су се 9. јула 2016. године ученици, предавачи, организатпри и родитељи да би прославили остварени напредак ученика и успех пројекта. Школа је под окриљем Српског Савета Велике Британије, основана као пилот модел пре три године како би о изашли у сусрет све већој потреби за учењем српског језика у округу Баркшир.

reading school

Ова иницијатива наишла је на шире интересовање у дијаспори, јер се уочава потенцијал овог модела учења српског језика, у смислу стандардизације широм света. Британски модел ће се разматрати на Округлом столу српских организација у Великој Британији у оквиру међународне конференције која се планира за јесен ове године.

На овом пројекту волонтерски су ангажовани: Олга Станојловић, која председава Радном групом за српски језик Округлог стола као и Српским саветом Велике Британије, Ђурђа Живковић ко-директор програма, као и предавачи Мирјана Лазић и Добрила Костић.

За овогодишњу приредбу, деца из свих разреда су под будним оком предавача, припремила и рецитовала неке од најлепших песама Јована Јовановида Змаја, Љубивоја Ршумовића и других истакнутих српских песника. У просторијама дечијег центра, који школа закупљује за потребе наставе, такође су били изложени и неки од најбољих радова ученика – састави написани исписаном ћирилицом који су истовремено и потврда колико ученици добро владају речником и употребом језика. Приредба је завршена доделом сведочанстава које је ученицима уручила Олга Станојловић. Средњошколци који у школи похађају ГЦСЕ курс још увек се припремају за завршни испит који де се одржати марта 2017.године. Информације доступне путем мејл адресе: srpskaonica@gmail.com

 

 

Check Also

Селаковић: Србија и Р. Српска биће нераскидиво везане, мир најважнији

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је да су Србија и Република Српска …