srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Обележен Пробој Солунског фронта на Кајмакчалану

Обележен Пробој Солунског фронта на Кајмакчалану

Срби из Македоније обележили су 12. септембра 99.-y годишњицу Пробоја Солунског фронтa традиционалним полагањем венца на Кајмакчалану у Цркви Св. Петра.

makedonija

Помен су организовале Заједница Срба из Битоља, Српска заједница у Mакедонији и друге српске организације, уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Министарством културе Mакедоније.

На надморској висини од 2500 метара организована је Изложба фотографија, а оперски певач Дарко Тодоровски је својим гласом одао пошту српским војницима њиховим песмама „Тамо далеко“ и „У бој“. Присуствовали су и планинари Планинарског савеза Србије и Македоније.

makedonija1

Наредног дана, на Српском војничком гробљу у Битољу одржана је Комеморативна академија на којој је уз пригодни програм српских уметника из Македоније и младих полазника Пројекта Даница из Битоља положено цвеће на Споменик херојским прецима. Скупу су се обратили конзул Србије у Македонији Љиљана Танасијевић, председник српске заједнице у Македонији Гордана Јовић Стојковска и представник организатора Зоран Жугић.

Check Also

Од петка 22. маја без ПЦР теста за улазак у Србију

Од петка, 22. маја, за улазак у Републику Србију неће бити потребан негативан тест, нити …