srlaten

Обележена 101. годишњица Кумановске битке

На Зебрњаку, спомен костурници подигнутој у славу хероја Кумановске битке, у организацији Српске заједнице у Македонији и Министарства за рад, запошљавање и социјалну политику Владе Србије, 27. октобра, по 23. пут, уз пригодни програм је обележана 101. годишњица битке која је била почетак потпуног ослобођења од османлијских окова.

godisnjica Kumanovske bitke
Манифестацији је присуствовало око 3.000 грађана, међу којима је било и поклоника из матице и Аустрије.

Свечани програм је традиционално започео звуцима Марша Фенебре, полагањем венаца и минутом ћутања, после чега су уметници Удружења сценских уметника, стручњака и сарадника Републике Србије извели драматизовани текст Милована Витезовића. Музички део програма уприличен трубом је и добошем Стојанчета Косовског и Николе Ташковског, као и величанственим наступом Певачког октета из Београда, под диригентском палицом Ђорђа Станковића.

zebrnjak

Атлетичар Милош Ранчић је, носећи српску заставу, истрчао стазу између села Четирце и Зебрњака којом је 1912. прошла Српска краљевска војска.

Скупу су се обратили Гордана Јовић-Стојковска, председница Заједнице Срба у Македонији, Негован Станковић, државни секретар у Министарству рада Владе Србије и Драга Недељковић, заменик министар у Министарству културе Македоније.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …