srlaten

Обележена 107. годишњица Кумановске битке

У оквиру спомен-комплекса Зебрњак код Куманова, 20. октобра 2019. године, обележена је 107. годишњица Кумановске битке.

На споменик „Победе“, у име Владе Републике Србије венац је положио и одао почаст српским војницима страдалим у Кумановској битки, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Зоран Антић, заједно са амбасадором Републике Србије у Републици Северној Македонији, Душанком Дивјак-Томић. Говор државног секретара Зорана Антића, можете пронаћи ОВДЕ. У име Министарства одбране и Војске Србије венац је положио изасланик одбране пуковник Стеван Котарлић. Венце су положили и заменик председника Општине Грачаница Саша Данић, посланик у Собрању Мирослав Јовановић (ССМ), градоначелница општине Старо Нагоричане Жаклина Јовановска, представници Савета општине Куманово и  представници општине Центар – Скопље.

На комеморативној свечаности почаст палим српским војницима полагањем венаца и цвећа одале су и делегације града Врања, делегација СУБНОР Србије, делегација СУБНОР града Врања, Удружење савеза потомака ратника Србије, Удружење српског јединства, председник Српске заједнице у Македонији Гордана Јовић Стојковска, делегација Демократске партије Срба у Македонији, Удружење Коло српских сестара Куманово, делегација СКИПЦ „Вук Караџић“ и омладине Кучевишта, делегација Уједињене српске заједнице Куманово, делегација Одреда извиђача „Сима Погачаревић“ Врање, представници Бициклистичког клуба Врање, делегација удружења СКСЦ „Карађорђе“ из Херцег Новог, као и бројни присутни грађани.

Након церемоније полагање венаца изведен је културно-уметнички програм у којем су учествовали КУД „Српски вез“ из Куманова, Александра Коцевска, Стојанче Косовски, Кристина Бокан из Јосифова и Ивана Маневкса која је рецитовала стихове „Пркосне песме“ Добрице Ерића.

Манифестација је одржана у организацији Српске заједнице у Македонији, у сарадњи са Српским културним центром Скопље, у оквиру пројекта који је суфинансиран путем конкурса од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …