srlaten

Обележена годишњица мартовског насиља

Девет година од погрома над Србима на Косову и Метохији обележено је академијом у Народном позоришту у Београду. Српски патријарх Иринеј поручио је да у свим разговорима о Косову и Метохији Србија треба као најважнији захтев да постави повратак Срба на те просторе.

 „Један од првих корака и тачака у разговорима, данас и сутра, услов и захтев који ми треба да поставимо треба да буде повратак великог броја Срба на Косово и Метохију”, поручио је патријарх, након академије.

Патријарх је рекао да над судбином Косова и Метохије не треба очајавати и да ће Косово остати српско док год је „у нашим мислима”. Он је напоменуо да светиње на Косову немају значај уколико тамо нема српског народа. „Ако смо преживели пет векова под Турцима, преживећемо и ово сада. Не смемо да очајавамо”, додао је поглавар Српске православне цркве.

Академији, на којој је приказан филм „Злочин без казне“, а у програму учествовали и црквени мешовити хор „Брансилав Нушић“ из Косовске Митровице и Филхармонија младих „Борислав Пашћан“ из Београда, присуствовали су и министри културе Братисав Петковић, министар рударства Милан Бачевић, генерелани секретар владе Вељко Одаловић, председник Скупштине града Београда Александар Антић, заменик и помоћник директора Канцеларије за дијаспору Александар Влајковић и Растко Јанковић, представници Канцеларије за Косово и Метохију, грађани…

Check Also

Селаковић и Гујон с дијаспором у седишту СНО у Чикагу

Министар спољних послова Никола Селаковић поручио је Србима у Чикагу да су држави Србији, као …