srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Обележено 150 година Храма Св. Спиридона Чудотворца у Трсту

Омажом архитекти Карлу Мачакинију и концертом младих српских музичара, званично је отворено четвородневно обележавање 150 година постојања Храма Св.Спиридона Чудотворца у Трсту.

У четвртак, 17.октобра 2019. године са почетком у 19 часова, у музеју Револтела у Трсту, обележавању јубилеја присуствовали су генерални конзул Ивана Стојиљковић, отац Рашко Радовић, представници града Трста (чланови већа и помоћници задужени за културу), директор Архива Србије – Мирослав Перишић, директорка Музеја Трста са сарадницима, представници српске Црквено-школске општине, као и бројни угледни гости.

Вече је било посвећено славном миланском архитекти, Карлу Мачакинију, који је пројектовао бројне величанствене грађевине 19. века у Италији, међу којима се православни храм у Трсту посебно истиче својом лепотом, јер је рађен оријенталним стилом.

Након програма који су припремили тршћанске архитекте, на челу са директорком Музеја, о процесу и начину градње овог храма, историјским чињеницама и његовом значају кроз векове, уследио је концерт српских студената тршћанског музичког конзерваторијума „ Тартини“.

У склопу обележавања 150 година постојања срске цркве у Трсту, у петак, 18.октобара од 19 часова, представљена је историја ове цркве изложбом  Архива Србије, под називом“ Црква Светог Спиридона у Трсту“.

Бројним фотографијама, плановима и скицама нове и старе цркве, документима о посетама српских и аустријских владара цркви, вестима из штампе, списковима свештеника  и добротвора представљена је историја цркве.

Изложбу је пратила и мултимедијална презентација о иконама као и богато илустровани каталог на српском и италијанском језику чији су аутори Јелица Рељић и Мирослав Перишић.

Изложбу је отворио Његово преосвештенство епископ аустријско-швајцарски Андреј, који је и у суботу, 19.октобра, са још пет Владика и српским свештенством у Италији присуствовао концерту хора и дечијег хора Храма Св.Спиридона.

У недељу, 20. октобра 2019. године од 9 часова обављено је  Велико освећење храма и Света Архијерејска Литургија у присуству шест Владика, бројног свештенства, представника Генералног конзулата у Трсту и високих званичника града Трста.

 

Check Also

Онлајн радионица за инвеститоре из дијаспоре

Бесплатна онлајн радионица „Србија ствара могућности“ о пореским подстицајима за инвестиције дијаспоре у Србији одржава …