srlaten

Обележено 22 године Заједничког већа општина Вуковара

Извор: srbi.hr

У Хрватском дому у Вуковару, 23. маја 2019. године, Заједничко веће општина Града Вуковара обележило је 22. годишњицу од оснивања.

Заједничко веће општина, институција која је настала након потписивања Ердутског споразума којим су обустављени ратни сукоби у Хрватској, синоћ је у Вуковару прославила свој дан. Свечаности у вуковарском Хрватском дому присуствовао је велики број званичника, како из општина са територије које покрива деловање ЗВО-а тако и са подручја суседне Републике Србије.

Сви они дошли су да подрже рад најзначајније српске институције у Хрватској, а да је подршка матичне државе Србије све већа и сврсисходнија сведочи и присуство градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића који је у Вуковар стигао као посебни изасланик председника Србије Александра Вучића.

– Овде сам стигао у име председника Србије и у име града Новог Сада да се захвалим људима из Заједничког већа општина на свему што су урадили за наш народ у Хрватској од 1997. године до данас. То наравно није било лако и само добром сарадњом са свим институцијама у Републици Хрватској они могу да сачувају и српски етнички простор и Србе који на њима живе – рекао је Вучевић кои се осврнуо и на споразум о сарадњи између града Новог Сада и Заједничког већа општина који је на Дан ЗВО-а свечано потписао са његовим председником Срђаном Јеремићем.

– Потписивање овог споразума договорено је пре два месеца. Њиме је наша сарадња, која је и раније била на врло високом нивоу, формализована. Он је фокусиран на области образовања, културе, просвете, науке, и привреде. Фокусиран је на очување културног идентитета, језика, писма и вере, а све су то цивилизацијеске вредности које су одувек красиле Европу и које никоме не би смеле да буду оспорене. Кључна порука овог споразума је та да је неопходна добра сарадња Србије и Хрватске, Срба и Хрвата и ми очекујемо да Срби у Хрватској имају иста права која имају Хрвати у Србији – нагласио је Вучевић.

У својству изасланика председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић свечаности у Хрватском дому присуствовао је и секретар Министарства управе и локалне самоуправе Србије Иван Бошњак који је уједно и председник Међувладиног мешовитог одбора Србије и Хрватске за решавање питања српске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Србији.

– Овде смо да прославимо Дан ЗВО-а, али и зато да поново позовемо власти у Хрватској да почну да примењују сопствене законе и да се ти закони коначно почну односити и на Заједничко веће општина, односно на локалне самоуправе у којима су Срби у већини. То се односи на сва питања која су протеклу деценију остала нерешена, од оснивачких права за школе, преко могућности да се и културно и медијски идентификујемо и препознамо и наравно да коначно, у складу са најбољим европским принципима користимо свој језик и писмо и у јавној комуникацији са институцијама држава у којима живимо – рекао је Бошњак.

Иако је позвана на свечаност председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић ни ове године није присуствовала али је из њене канцеларије стигло писмо подршке раду ЗВО-а.

– Заједничко веће општина већ више од двадесет година придоноси изградњи помирења и поверења на подручјима Републике Хрватске на којима је након завршетка рата успешно проведен процес мирне реинтеграције, с чим је, уз остало, најуже повезан задатак поштовања права загарантованих Уставним законом о правима националних мањина. У свему томе Заједничко веће општина и даље има важну и незаобилазну улогу – речено је између осталог у писму уз жеље за даљи успешан рад на добробит српске националне мањине и свих грађана Хрватске.

Подршка матичне државе Србима у Хрватској све боља

Председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић посебно је говорио о важности институције на чијем челу се налази. Осврнуо се и на потешкоће са којима се ЗВО суочава у свом раду и низ нерешених проблема почев од немогућности регистрације српских мањинских школа, па до све учесталијег и агресивнијег говора мржње усмереног према српској заједници у Хрватској.

– Важно је данас рећи да неколико година уназад имамо заиста добру сарадњу са свим инстанцама власти у Републици Србији, од председника па до Владе Србије и Владе АП Војводина, укључујући и многе општине и градове из наше матичне државе. Институционална и материјална подршка коју добијамо од матичне државе у многоме олакшава борбу за наша права и верујем да ћемо уз такву подршку успети да решимо многа нерешена питања која нас тиште свих ових година колико наша институција постоји и делује – рекао је Јеремић.

Председник ЗВО-а истакао је да потписани споразум о сарадњи Града Новог Сада и Заједничког већа општина отвара нове перспективе, а с обзиром на чињеницу да је то град којем Срби са подручја источне Славоније, Барање и западног Срема природно гравитирају то је и потпуно природан и логичан корак.

– Овај споразум обухвата сегменте привреде, културе, спорта и свега онога што нам је заједничко и што може да повеже наш народ у матичној држави и српски народ који је остао да живи овде на истоку Републике Хрватске. То је свакако и порука да наша матична држава стоји иза нашег народа овде и та порука да није сам нашем народу овде много значи – закључио је Јеремић.

Пуповац: „Они који оспоравају ЗВО хтели би да Срба овде нема“

На свечаности у Хрватском дому присутнима се обратио и председник СДСС-а и Српског народног већа Милорад Пуповац који је нагласио да је Заједничко веће општина успело не само да се одржи 22 године него да и у задњих неколико година ојача своју улогу, да развије бројне програме и да константно унапређује свој рад не само у сфери културе и образовања или правних и других облика помоћи људима који живе на истоку Хрватске, него и у сфери економије, медија, политичке афирмације и развоја програма који могу помоћи да људи ту остану и да имају од чега да живе.

– Они који оспоравају Заједничко веће општина и Ердутски споразум то раде зато што би хтели или да Срба овде више нема или да се обавезе које су тим споразумом, овереним од међународне заједнице, преузете више не буду на снази и да се не морају поштовати. Сви ми знамо да су Ердутски споразум и Писмо намере документи трајног карактера и снаге. Потврда да је тако су и институције које су на основу њих основане, а то су ЗВО и СНВ. Гласова оспоравања тих институција има и данас, али важно је да они не долазе из кругова владе – рекао је Пуповац.

Међу многобројним гостима свечаности су присуствовали њ. преосвештенство владика осечкопољски и барањски Херувим, покрајински секретар за културу Војводине Драгана Милошевић, покрајински секретар за регионални развој Војводине Огњен Бијелић, амбасадорка Републике Србије у Загребу Мира Николић, генерални конзул Србије у Вуковару Милан Шапић, в.д. помоћника директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у Региону Николина Милатовић-Поповић, вуковарско-сремски жупан Божо Галић, те бројни представници округа, општина и градова у Србији као и начелници општина из састава ЗВО-а.

Додељене плакета и повеља ЗВО-а

Сваке године Заједничко веће уручује награде заслужним појединцима и организацијама, а ове године лауреати су били др Ђорђе Божић и Ансамбл народних игара из Вуковара.

За изузетна остварења постигнута на подручју Заједничког већа општина у области спорта доктору Ђорђу Божићу уручена је плакета ЗВО-а коју је у његово име преузела његова супруга.

Ђорђе Божић рођен 1. јануара 1946 г. у Шидским Бановцима. Докторат ветеринарских наука стекао је на Ветеринарском факултету у Београду. У Вуковару се запослио 1992. године где је као директор Ветеринарске станице радио све до 1998. Фудбалом се бавио од своје 8 године у Борцу из Шидских Бановаца, а по завршетку активне играчке каријере био је истакнути спортски радник. Председник Фудбалског клуба Слоге постао је 1992. године, а након завршетка мирне реинтеграције, када се спајају Фудбалски клубови Вутекс и Слога је и председник овог клуба. Осим спортских резултата, Ђорђе Божић истицао се у скоро свим областима друштвеног и јавног живота. У многим ситуацијама и околностима, пружао је свој допринос бољем положају српске заједнице на овим просторима.

За допринос, очувању и развоју националног, културног и духовног идентитета српске етничке заједнице на простору деловања Заједничког већа општина Ансамблу народних игара СКД Просвјета Вуковар уручена је повеља Заједничког већа општина, коју је преузео његов председник Дејан Куруцић.

– Ова награда је само доказ да наш Ансамбл успешно обавља своју улогу у очувању наше традиције, обичаја, плеса, игре и песме. Ове године прослављамо осамнаесту годишњицу рада и ово признање је лепа награда за све што смо до сада урадили – рекао је Куруцић.

Ансамбл народних игара основан је 2001. године у Вуковару, а одлуком Главног одбора СКД „Просвјета“ 2006. године именован је Ансамблом од посебног значаја за друштво и српску националну заједницу у целини на подручју Републике Хрватске.

Ансамбл је учесник на Европским смотрама српског фолклора дијаспоре и Срба у региону, те носилац 7 златних, 2 сребрне и 2 бронзане плакете, као и специјалних награда за кореографију „Игара из околине Вуковара“ на смотри у Темишвару 2009. године, те награду за најбољу реконструкцију ношње за кореографију „Игара из Срема“ 2011. године на смотри у Београду. Богат фундус ношњи омогућава извођење готово свих кореографија на репертоару.

Check Also

Гујон: Задовољство је било угостити наше сународнике из С. Македоније

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …