srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Обнова поплављених кућа пре зиме

Директор владине Канцеларије за помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић, рекао је да очекује да обнова поплављених кућа буде завршена у новембру, а исплата материјалне помоћи у наредних десетак дана, јер се не може допустити да људи презиме у колективним центрима.OSTECENA KUCA

Благојевић је за „Новости“ рекао да се с тим послом касни око месец и по, јер досад није постојао разрађен систем деловања у ситуацијама у којој се Србија нашла после мајских поплава, али да су сада усвојени сви потребни прописи, као и механизам који гарантује да помоћ одлази у праве руке.

„Обнова има две фазе. Прва је враћање у пређашње стање, пре свега инфраструктуре. А друга је развојна и предвиђа унапређење система заштите који нису били довољно добри“, одговорио је Благојевић на питање шта све треба урадити да би се ставила тачка на обнову свега што је уништено у поплавама.

Благојевић је рекао и да је изградња уништених кућа почела тамо где су издата решења, али да их је до сада издато тек стотинак, док, према проценама, треба изградити око 350 кућа.

Он је додао и да Србија још није добила средства обећана на донаторској конференцији у Бриселу и да тренутно на располагању има 500 милиона евра, рачунајући кредите Светске банке и Јапана, што значи тек око 30 одсто од укупне вредности процењене штете и губитака.

„И даље имамо иста средства као и пре донаторске конференције у Бриселу“, рекао је Благојевић.

Благојевић је истакао да би помоћ од око 15 милиона евра било најбоље већим делом уложити у обнову система за заштиту од поплава. Он је нагласио и да ће помоћ бити пружена свима којима је потребна, иако донатори највише желе да улажу у Обреновац.

„Донатори хоће да помажу Обреновцу, јер је претрпео највећу штету. И јесте реално, јер се половина од 11.000 – 12.000 оштећених објеката налази баш у том граду. Али, ми ћемо помоћи свима којима је потребно“, закључио је Благојевић за „Новости“.

 

Check Also

Изабран нови председник Савеза Срба Словеније

Извор: Савез Срба Словеније За новог председника савеза Срба Словеније изабран је Владимир Кокановић, за …