srlaten

Обожавам српски менталитет

Извор: Франкфуртске вести

Алфред Леман, градоначелник Инголштата, почасни грађанин Крагујевца, верује да би Србија могла врло брзо постати чланица Европске уније јер јој је ту и место. У интервјуу за „Вести“ он хвали српску дијаспору оцењујући је вредном и увек спремном за сарадњу.

Крагујевац и Инголштат сарађују читаву деценију, шта их повезује?

– Мислим да су се Крагујевац и Инголштат баш нашли. Оба града су центри региона у својим државама. Имали смо сличне трагедије. Центри смо аутомобилске индустрије. У Крагујевцу је сада Фијат, у Инголштату је то Ауди. Сарађујемо у области културе, сваке године размењујемо ученике и студенте. И, наравно, сваке године смо у Шумарицама у знак сећања на жртве немачког Вермахта.

Да ли сарађујете са српском заједницом у Инголштату?

– Да, и то са великим задовољством, јер су у питању заиста вредни, поштени и занимљиви људи. Сарађујемо веома често. Срби су прави јужноевропејци, јаког темперамента. Иако смо ми уздржани и мирни, мени тај менталитет одговара и прија. У Инголштату често можете видети изложбе српских сликара и наступе других уметника.

Инголштат је најразвијенији град у Баварској, шта бисте саветовали Крагујевцу?

– Потребно је држати контролу над финансијама и не бити у дуговима. Затим направити атмосферу за запошљавање и развијати привреду. Незапосленост у Инголштату, односно у целом региону је тек 2,5 одсто. И то је најнижа стопа незапослености у целој Немачкој.

У Крагујевац сте донели неколико буради пива. Шта пијете у нашој земљи?

– Пиво! Чак сам овог пута понео једну гајбицу, али морам да признам да нисам одолео вашем вину. Инголштат је, иначе град у коме је донет најстарији закон о животним намирницима, па и пиву, још 1516. године, тако да је то пиће једноставно неизбежно.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …