srlaten

Образовни круг – сусретања из четири земље

Четврта година реализације пројекта „Образовни круг – сусретања“ најављена је кроз „онлајн“ дружења школа из Београда, Зајечара, Новог Пазара, Суботице, Стапара, Париза, Вићенце, Штутгарта, Минхена и Хамбурга. Ученике допунске наставе на српском језику у иностранству и њихове вршњаке из матице, који уче француски, италијански и немачки као други страни језик, повезала је прилика да личностима из области спорта, културе и науке поставе питања.

Основни циљ пројекта је вежбање језичких компетенција на примеру вршњачког учења и представљања тема из различитих области. Упознавање са успешним личностима пружа нову димензију учења, неговање осећаја заједништва и љубави према Србији. Гости су били: Стефан Арсенијевић, проф. ФДУ и редитељ; Слободанка Ракић-Шефер, академски сликар;

Давор Штефанек, светски и олимпијски шампион у рвању; проф. др Жарко Мијајловић, математичар и аутор монографије „Михајло Петровић Алас“; проф. др Зоран Огњановић, директор Математичког института САНУ и домаћин конференције.

Скоро трочасовно наизменично дружење протекло је веома брзо. Питања много занимљивих, а одговора још лепших: Да ли се наш олимпијски шампион тукао као дете, шта једе, како се осећао приликом највеће победе и пораза; да ли се математиком могу изразити недокучиве ствари, како се негују матемтички таленти, како се превазилази трема на сцени, шта су желели да буду кад порасту, како су открили таленат, зашто сликар бира неки мотив и шта он за њега значи, шта је за њих највећи успех… Дечји радови на тему „Сусрет кој ћу памтити“ биће најбољи индикатори остварености планираних исхода.

Уз образовне и васпитне циљеве, постигнути су и практични – кроз конкретну двосмерну комуникацију и ученичку језичку и мисаону продуктивност. Нови вид пројекта доприноси остваривању задатака савремене наставе и потреба модерног ученика, уз иновативност у поступцима представљања и усвајања садржаја из културе, науке и спорта.

Видео-конференције организовао је и из Математичког института у Београду водио Стеван Ковачевић, идејни творац овог пројекта, директор и оснивач Кроса РТС-а. Аутор пројекта је др Гордана Степић, а коаутор Блаженка Тривунчић.

Добитник је Еразмусове похвале као пример добре праксе, приказан је на Међународној конференцији „Нове технологије у образовању“ у Београду, штампана су два зборника радова, а „Виртуелни мост Београд-Париз“добио је трећу награду на конкурсу „Дигитални час“ Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије.

Пројекат је подржало Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, Савез атлетских талената Србије и Математички институт САНУ.

Check Also

Откривен споменик посвећен свим генерацијама Срба у Канади

Српска заједница добила је споменик који је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше …