srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Од наредне године дијаспора по изводе у конзулате

Извор: РТС

Министар државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић, разговарао је са новопостављеним конзулима Републике Србије о новим услугама из области матичних књига које ће конзуларна представништва убудуће пружати нашим држављанима у иностранству.

Бранко Ружић је рекао да ће дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије водити матичне књиге у директно у Регистру матичних књига, а у наредном периоду се очекује и електронско повезивање тих представништава са Регистром.

„Ово електронско повезивање омогућиће нашим конзулатима да надлежним органима у Србији прослеђују и електронске пријаве рођења, закључења брака или смрти које су настале у иностранству, као и да издају изводе из матичних књига нашим грађанима у иностранству“, навео је Ружић.

Додаје да је јасно које ће то бенефите донети нашим грађанима, који су до сада трошили и време и новац за нешто што ће сада управа да уради за њих.

Према његовим речима дигитализација јавне управе је међу приоритетима Владе Србије, а њен циљ је да допринесе пружању високог квалитета услуга нашим грађанима, и то не само у Републици Србији, већ и ван граница наше земље.

У том делу, сарадња са Министарством спољних послова је у претходном периоду била веома значајна и драгоцена, казао је Ружић и најавио да ће два министарства заједно радити на припреми и информисању службеника у дипломатско-конзуларним представништвима за рад у Регистру матичних књига, како би од 1. јануара 2020. ова услуга била доступна грађанима.

Check Also

Изашла Мала новозаветна читанка под покровитељством Управе

Из штампе је изашла књига са одабраним причама из Светог писма и њиховим тумачењима професора …