srlaten

Од наредне године дијаспора по изводе у конзулате

Извор: РТС

Министар државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић, разговарао је са новопостављеним конзулима Републике Србије о новим услугама из области матичних књига које ће конзуларна представништва убудуће пружати нашим држављанима у иностранству.

Бранко Ружић је рекао да ће дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије водити матичне књиге у директно у Регистру матичних књига, а у наредном периоду се очекује и електронско повезивање тих представништава са Регистром.

„Ово електронско повезивање омогућиће нашим конзулатима да надлежним органима у Србији прослеђују и електронске пријаве рођења, закључења брака или смрти које су настале у иностранству, као и да издају изводе из матичних књига нашим грађанима у иностранству“, навео је Ружић.

Додаје да је јасно које ће то бенефите донети нашим грађанима, који су до сада трошили и време и новац за нешто што ће сада управа да уради за њих.

Према његовим речима дигитализација јавне управе је међу приоритетима Владе Србије, а њен циљ је да допринесе пружању високог квалитета услуга нашим грађанима, и то не само у Републици Србији, већ и ван граница наше земље.

У том делу, сарадња са Министарством спољних послова је у претходном периоду била веома значајна и драгоцена, казао је Ружић и најавио да ће два министарства заједно радити на припреми и информисању службеника у дипломатско-конзуларним представништвима за рад у Регистру матичних књига, како би од 1. јануара 2020. ова услуга била доступна грађанима.

Check Also

Гујон: Задовољство је било угостити наше сународнике из С. Македоније

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …