srlaten

Од Вуковара до Двора – Српска заједница присећа се страдања у Олуји

Извор: srbi.hr

У Вуковару је 3. августа 2020. године служен парастос и одржана комеморативна седница Већа српске националне мањине у част свих невино страдалих током и након војно-полицијске акције „Олуја“.

Комеморативно окупљање у спомен на убијене и нестале током и након војно-полицијске акције „Олуја“ одржано је данас у Вуковару. Широм Хрватске у свим жупанијским већима српске националне мањине наредних дана све до 5. августа одржаваће се комеморативне седнице на којима ће се читати и Изјава сећања Српског народног већа. На овај начин СНВ сваке године подсећа јавност на сва страдања која је српски народ доживео 1995. године.

Уочи 5. августа, када се у Хрватској свечано обележава 25. годишњице „Олује“, заменице председника СНВ-а Драгана Јецков и Анета Владимиров те председник Савета СНВ-а Милорад Пуповац потписали су 13. Изјаву сећања коју ова институција традиционално објављује у данима пред Олују.

– Ратни злочини почињени према Србима ретко су кажњавани, посебно злочини у Олуји и након ње. Места њихова страдања обележавају и комеморирају само српске организације, а за државу и државну власт она као да и не постоје. Исто је и с прогонством готово 200.000 Срба само у Олуји, не рачунајући оне у Бљеску и у бројним градовима Хрватске изван ратног подручја. Свест о толиком страдању у хрватској јавности не постоји. Свест о потреби да се искажу жаљење и емпатија те да се осуде злочини годинама се све више смањује, а на њезино место долазе бешћутност и нехришћанска исмевања, мржња према преосталим Србима, нетолеранција према ономе што их чини различитим од Хрвата и насиље, било вербално било физичко – наводи се у тринаестој Изјави сећања.

На комеморативној седници Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније одржаној данас у просторијама Заједничког већа општина Изјаву сећања прочитала је чланица Весна Вујић. Председник ВСНМ Вуковарско-сремске жупаније Светислав Микеревић подсетио је да сваке године уочи државне свечаности поводом обележавања Дана победе жупанијска Већа српске националне мањине широм Хрватске организују комеморативне седнице за све жртве војне акције „Олуја“

– Ово је тринаести пут да читамо Изјаву сећања Српског народног већа која указује на то колики је број Срба избегао, колико их је убијено и да ти злочини нису процесуирани. Велики број људи се није вратио у Републику Хрватску. Знамо да је то преко 200.000 људи, да им никада није надокнађена штета и да се људи који живе у Републици Хрватској не осећају се безбедно. С обзиром да је аутор Изјаве сећања Српско народно веће а да су жупанијска већа део координације СНВ-а ми на овај начин у наредна три дана обележавамо годишњицу страдања српског народа – изјавио је председник ВСНМ Вуковарско-сремске жупаније Светислав Микеревић.

Kомеморативној седници присуствовали су и генерални конзул Републике Србије у Вуковару Милан Шапић, заменица председника СНВ-а и потписница овогодишње Изјаве сећања Драгана Јецков, председник главне скупштине СДСС-а Војислав Станимировић, заменик жупана Вуковарско-сремске жупаније Ђорђе Ћурчић, председник ЗВО-а Срђан Јеремић, председник градске организације СДСС-а Срђан Колар, бројни чланови ВСНМ и грађани Вуковара и околине.

Парастос у вуковарској цркви

Уочи комеморативне седнице ВСНМ-а у Вуковару је служен парастос за све жртве страдале током и након војно-полицијске акције „Олуја“. У саборном храму Светог оца Николаја парастос је служио епископ осечкопољски и барањски Херувим уз саслужење свештенства епархије. У изјави за медије владика Херувим истакао је значајну улогу како православне тако и римокатоличке цркве у односу према жртвама и онима који су злочине починили.

– Црква је увек током историје имала благоразуман и увек у духу истине однос према свим жртвама које су невино пострадале. Увек је била ту да се за њих молимо, за њихово спасење и спасење њихових душа. У овом последњем страдању српског народа заиста се искрено молимо и за оне који су учинили било који злочин и за оне који су пострадали у том злочину, да Господ једне уразуми, а друге прими у царство небеско. Искрено се надам да и наша православна и римокатоличка црква заједно имамо исту мисију у овим догађајима који су нажалост кроз историју донели многе тешкоће у односима два народа, али у односу према жртви требамо сви бити сложни – истакао је епископ осечкопољски и барањски Херувим.

Комеморација и у Двору

Страдање српског народа током и након ВРО Олуја обележено је и у Двору где је у организацији Српског народног већа, а уз подрушку Документе и Иницијативе младих за људска права, одржана комеморација. На гробљу у Двору најпре је одржан парастос, а затим су на школском игралишту одржани прикладни говори и читање Изјаве сећања СНВ-а.

 У близини школског игралишта су 8.августа на овом месту бомбама и аутоматским оружјем убијани штићеници психијатријске болнице у Петрињи који су ту били измештени, склоњени и остављени. У близини места догађаја био је и дански батаљон УН-а, који није реаговао на масакр, а известили су да су злочин починила група униформисаних људи без видљивих војних ознака. Овај злочин никада није процесуиран.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …