srlaten

Одаловић: Поједноставити процедуру гласања дијаспоре

„Број уписаних бирача и изашлих на гласање у дијаспори ни приближно не одговара броју наших људи који то право имају, а нису га искористили. Тиме треба сви да се озбиљно позабавимо“, каже Вељко Одаловић, државни секретар у Министарству спољних послова Србије гостујући у „Србији на вези“.

VeljkoOdalovicRTS„Гласање дијаспоре је мало комплексније питање. Дијаспора је много већа од броја који показују не само ови избори, већ и они претходни. Број уписаних бирача, 8471 и 6070 изашлих на гласање, ни приближно не одговарају броју наших људи који то право имају, а нису га искористили. Тиме треба сви да се озбиљно позабавимо. Омогућити дијаспори да гласа је омогућити у ствари контакт наших људи са државом. То је место где они користећи право гласа, учествују у политичком животу Србије, опредељују за неку политичку опцију коју подржавају и могу се направити анализе како дијаспора гласа и кога подржава.

Овај број гласова није нешто што је могло значајно да утиче на резултате или на било који начин да усмери и одреди политички живот, али оно што је остало као проблем је да тај контакт са дијаспором није на нивоу који они заслужују, а ни који је у интересу државе.

Оно што је извесно је да и процедуре и Закон сам, није у пуној мери примерен стварним потребама и приближавању наших људи, компликован је мало.

Расписивањем избора ми улазимо у фазу пријављивања људи који могу да се региструју и да стекну право гласа. Она је компликована, пријаве се после шаљу општинским властима у Србији, они их налазе у бирачким списковима, привремено бришу из бирачког списка, поново враћа преко Министраства локалне управе потврда да људи имају право да гласају. Та процедура компликује, тако да је један број људи с правом револтиран.

Други проблем је да ми бирачка места отварамо према процедурама и Закону да најмање 100 а највише 2500 бирача може бити уписано у бирачком месту, тако да ми не можемо доћи до сваког бирача и сваког места где је већа концентрација, већ само тамо где се пријави најмање 100 људи, тамо отварамо бирачко место. Ми смо сада отворили 37 бирачких места у 22 државе, а то је нешто више него раније.

Када се изборнио законодавство буде уређивало о томе би требало водити рачуна, да се поједноставе и пријављивање и процедура гласања“, каже Вељко Одаловић за Програм за дијаспору РТС-а.

Да ли се зна колико људи из расејања има право гласа?

„Ми немамо у пуној мери, условно евидентирање наших људи који оду у иностранство, да се пријаве у Дипломатско конзуларно представништво и кажу да ли су отишли да живе, раде или нешто друго…ми немамо ту евиденцију, јер не постоји законом дефинисан другачији начин од овог који је сада…милиони су расути по свету, ми немамо тачан број. Али морамо наћи начин који је поједностављен и ефикаснији, неки да не морамо сваки пут да их позивамо… умориће се од тога“.

Али дијаспора већ 10 година показује жељу да учествује у политичком животу Србије, а наводе да би најлакши начин био електронско гласање?

„За то би требало променити Закон. Уколико желимо дијаспору више са собом, мораћемо наћи лакши начин евидентирања и гласања, да ли електронским путем или неким другим, али је нерационално прелазити хиљаде километара да би неко гласао“, закључује Одаловић.

Са Вељком Одаловићем у студију разговарала Нада Вукелић.

Check Also

Гујон са студентима на прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Студентском граду

Од раног јутра студенти из Београда обележили су Дан српског јединства, слободе и националне заставе. …