srlaten

Одржан 13. фестивал српског фолклора Словеније

Тринаести фестивал фолклорних група Савеза српских друштава Словеније, одржан протеклог викенда у Церкљама на Горењској, почео  је минутом ћутања у знак сећања на жртве НАТО агресије на Србију у Црну Гору 1999. године.

На традиционалној манифестацији Савеза српских друштава Словеније која се одржава сваке године, наступило је 11 српских друштава са кореографијама наших стваралаца из Србије, Словеније и Републике Српске. По оцени жирија, прво место на фестивалу освојило је СКПД „Свети Сава“ из Крања, друго СКУД „Видовдан“ Љубљана, а треће место припало је КД „Брдо“ Крањ.

Овогодишњу смотру српског фолклора отворила је конзул у Амбасади Републике Србије у Љубљани, Дијана Перуничић, која је изразила задовољство што наступајућа српска друштва и ССДС воде бригу о својим коренима, језику и култури, у уверењу да ће српска заједница у Словенији једног дана добити и статус националне мањине, што би представљало далеко већу гаранцију за очување свога идентитета, али и успешну реализацију програма и пројеката српских културних и других друштава у Словенији.

Фестивал српског фолкора у Словенији уједно је представљао и квалификације за Европску смотру српских фолклорних друштава која ће се ове године одржати у Нишу, где ће, с обзиром на досадашње добре резултате, наступити првих шест друштава из Словеније.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …