srlaten

Одржан 19. Фестивал фолклорних група ССД Словеније

Извор: Наш глас КД Брдо

Овогодишњи 19. Фестивал фолклорних група Савеза српских друштава Словеније одржан је 11. маја 2019. у Културном храму Игнација Борштина у Церкљу на Горењскем, иначе родном мјесту Даворина Јенка, композитора српске химне „Боже правде”.

Изразивши добородшлицу присутнима Снежана Максимовић, водитељ програма, нагласила је да је овај фестивал, као и претходних година, такмичарског карактера и да ће најбоље бодоване и пласиране фолклорне групе стећи право наступа на 24. европској смотри српског фолклора дијаспоре и Срба у региону која ће се одржати 8. и 9. јуна 2019. у Центру Сава у Београду. Поред фолклорних група које су наступиле у такмичарском делу програма, учествовале су и групе у ревијалном делу.

У прелепом амбијенту Културног храма Игнација Борштника водитељ Снежана Максимовић поздравила је Зорану Влатковић, амбасадора Репбулике Србије у Словенији и Ивану Јакшић Матовић, првог секретара и конзула у Амбасади Србије. Такође, поздравила је и представнике СКУД „Понтес-Мостови” из Трста који су присуствовали овом лијепом догађају, а исто тако и представнике свих српских друштава.

Након тога присутнима се обратила Зорана Влатковић, амбасадор Републике Србије у Словенији. Поздравила је присутне и учеснике у програму и отворила 19. фестивал фолклорних група Савеза српских друштава Словеније.

Реализацију овогодишњег Фестивала омогућио је Јавни фонд Републике Словеније за културне делатности, а велику помоћ организатор, односно Савез српских друштава Словеније, добио је и од угоститељске радње Арс кафе Крањ.

Част да отворе програм 19. фестивала припала је КД „Брдо” из Крања. Они су представили део обичаја Беле недеље у Гружи. Уз много певања и занимљивих обредних сцена публика је између осталих видела и чула игре и песме: „Домаћине отварај капије”, „Имам жену радаву”, „Шетња”, „Рудничанка”. Аутор кореографије је Славица Михаиловић, музички аранжман урадио Здравко Ранисављевић а уметнички руководилац фолклорне групе је Милан Гламочанин.

Млади фолклораши СПД „Никола Тесла“ Постојна приказали су кореографију „Игре из Пчиње”, аутор кореографије: Велимир Аговски, музички аранжман написао Александар Степић, а уметнички руководилац фолклорне групе је Цвијета Гојковић.

Игре Пилето ми пе’е, Селка, Шестица, Бугарка, Чачак нико Јану не верује, Власинка, Чачак садила Јана заступљене су у сплету игара по називом „Кад бапне гоч у мене срце да искочи” из Црне Траве коју су извели фолклораши КУД „Божур” из Љубљане. Игре су приказане на аутохтони начин без модификација у основним обрасцима традиционалне игре. Аутор кореографије и уметнички руководилац је Милан Гламочанин, а музичког аранжмана Жанијел Шубља.

Сплет игара из Врањскога Поља одиграли су чланови ветеранске група СКД „Сава” Храстник. Ради се о класичној кореографији и жељи да се испоштује стил области, као и  играчки образац игара. Аутор кореографије и уметнички руководилац је Александар Бабић, музички аранжман урадио је Дарко Ћитић.

Са североистока Словеније дошла је фолклорна група СКД „Марибор” из Марибора која је приказала кореографију под називом „Народне игре из Владичиног Хана” у којој су приказане, у сплету, најкарактеристичније игре Владичиног Хана и околине. Аутор кореографије је Јанко Димитријевић, музичког аранжмана Здравко Ранисављевић, а уметнички руководилац фолклорне групе је Ана Добријевић.

Из Велења је дошла млада фолклорна група СД „Др Младен Стојановић” која се представила кореографијом која носи назив „Игре из Левча”. Аутор кореографије и уметнички руководилац је Зоран Јауз а музички аранжман је написао Милован Николић.

Једна од врло старих песама, која се изводила уз игру је песма под називом Цоне моме Цоне, а у кореографији под називом Голуб г’ка на јабука” заступљене и друге песме и игре из Босилеградског Крајишта. А које су извели фолклораши КУД „Младост” из Љубљане. Аутор кореографије је Слободанка Рац, музичког аранжмана Јулијан Рац а уметнички руководилац фолклорне групе је Милка Марин.

Кореографија „Игре и песме из Црноречја” приказује сегменте жетелачког обичаја, представљене песмом и глумом кроз један шаљиви наратив. Издвојене су специфичне игре и песме Црноречја, североисточне области Србије, а све то приказали су ревијално чланови ветеранске фолклорне групе АКУД „Коло” из Копра. Аутор кореографије, музичког аранжмана и уметнички руководилац фолклорен групе је Весна Бајић Стојиљковић.

Публика је имала прилику да још једном види сплет игара из Црне Траве, односно кореографију „Кад бапне гоч у мене срце да искочи”, којим су се представили чланови СКД „Слога” из Нове Горице. Ради се о кореографији, са више посебних прича и сценског обичаја, где се у моментима надигравају момци и девојке. Циљ је било приказати богате играчке образце и прелепе мелодије тога краја, који су атрактивни, техничко захтевни и траже од играча велико знање и способност. Аутор кореографије Милан Гламочанин, музичког аранжмана Павле Убовић а уметнички руководилац је Давид Грујић.

Ветеранска фолклорна група СКД „Петар Кочић” из Крања представила се ревијално кореографијом „Сплет игара из Поткозарја” који приказује један од животних циклуса, збор у северо-западном дијелу БиХ, у Поткозарју, а започиње песмом „Ми смо сеје испод Козарице” а наставља са играма тог краја. Поред инструменталне пратње коју су обично пратиле тамбурица и усна хармоника, значајна је била и игра уз вокалну пратњу, тачније, колски глас.  обичаја у Поткозарју. Аутор кореографије и умјетнички руководилац је Снежана Максимовић а музички аранжман урадио је Марко Чушин.

СКУД „Видовдан” из Љубљане представило се сплетом игара и песама Срба из Хомоља. У кореографији је приказан обичај на Биљани петак, покретни празник пред Ђурђевдан. Биљани петак пратила је песма, игра и смех а пошто је то био празник, девојке и момци могли су се врло често и заљубити. Аутор кореографије је Јанко Димитријевић, музичког аранжмана Здравко Ранисављевић а уметнички руководилац фолклорне групе је Жељко Крсмановић.

КПСХД „Вук Караџић” из Радовљице је у кореографији „Кроз Пиротско поље” приказао игре, песме и обичаје који осликавају дио народног живота Пиротског поља. У кореографији је приказан дио лазаричког обичаја, као и са надалеко познатим вашаром у Пироту. Аутор кореографије је Дамир Шиповац, музички аранжман урадио Жанијел Шубља а уметнички руководилац фолклорне групе је Сандра Јевтић.

Била је то последња кореографија која је приказана у програму овогодишњег Фестивала, а затим је водитељ Снежана Максимовић на позорницу позвала Златомира Бодирожу, предсједника Савеза српских друштава Словеније који је прво поздравио све присутне и захвалио се на овако лепој посети, а такође поздравио  исве учеснике у програму и захвалио се на веома квалитетним наступима и приказаним играма и песмама, а затим уручио захвалнице свим фолклорним групама, као и захвалницу за Арс кафе, односно Александру Батару који је много помогао реализацију овог великог догађаја.

Након тога сви учесници у програму, као и део публике, преселио се у спортску дворану гдје је припремљена закуска у организацији Арс кафеа а дружење настављено уз живу музику и добро расположење.

У међувремену је жири у саставу др Весна Бајић Стојиљковић, етномузиколог и етнокореолог и мр Милош Рашић, етнолог, сумирао резултате наступа свих група, након чега је уследио разговор са уметничким руководиоцима а затим и проглашење резултата у спортској дворани.

Оцена стручног жирија је следећа:
1. СКУД „Видовдан” Љубљана 97,5 бодова,
2. КПСХД „Вук Караџић” Радовљица 97 бодова,
3. КД „Брдо” Крањ 94 бода,
4. СКД „Марибор” Марибор 93 бода,
5. КУД „Божур” Љубљана 87 бодова,
6. СКД „Слога” Нова Горица 84 бода,
7. СД „Др Младен Стојановић” Велење 82 бода,
8. СПД „Никола Тесла” Постојна 76 бодова
9. СКД „Сава” Храстник 74 бода

Све фолклорне групе добиле су признања за пласман које су уручили др Весна Бајић Стојиљковић и мр Милош Рашић, а на основу резултата и броја учесника у такмичарском дијелу 19. фестивала фолклорних група ССДС право учешћа на 24. европској смотри српског фолклора дијаспоре и Срба у региону стекло је седам фолклорних група, односно друштава.

На крају треба истаћи да је организација овогодишњег Фестивала била на високом нивоу као и услови у којима је Фестивал одржан. Вођство Савеза српских друштава Словеније се захваљује свима који су учествовали у реализацији овог значајног догађаја, посебно онима који су финансијски и материјално помогли Фестивал, као и радној групи која је на најбољи начин одрадила свој посао.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …