srlaten

Одржан Бамбијев турнир пријатељства у малом фудбалу у Бечу

Извор: dijaspora.tv

У организацији Културно спортског друштва Бамби, протеклог викенда у Бечу се одиграо Интернационални турнир пријатељства у малом фудбалу.

Дводневни турнир у малом фудбалу који се одржао 7. и 8. децембра 2019. године у Бечу, под називом “Бамбијев интернационални турнир пријатељства” окупио је 32 екипе из Аустрије, Србије, Италије, али и других европских земаља.
Турнир су свечано отворили Владимир Батез, покрајински секретар за спорт и омладину Војводине и Бане Спасојевић, градоначелник Пожаревца.
На отварању турнира публику су фолклорним играма забавили најмлађи Бамбијевци, чланови пионирског фолклорног ансамбла.
У току турнира одвијала се и хуманитарна акција за малог Милију из Кличевца, где су чланице клуба Бамби продавајући колаче које су саме направиле, прикупљале новчана средства како би сви присутни помогли малом земљаку из Србије.

Бане Спасојевић, градоначелник града Пожаревца, заједно је са организаторима, фудбалерима, члановима фолколрног ансамбла, родитељима, као и многобројном публиком, отворио турнир уз велику подршку и честитке за 45 година постојања и рада клуба Бамби.

Град Пожаревац, последњих година, улаже и у спортску инфраструктуру, а Бамби као удужење са највећим бројем чланова из Пожаревца и Браничевског округа представља важног представника дијаспоре и партнера за бројне пројекте.

“Ми нисмо имали неку значајну комуникацију са нашим људима и удружењима у дијаспори до сада. Међутим у последње време, а такав је и став наше државе Србије, координирамо и са нашим људима у дијаспори и дајемо им до знања да нису усамљени, да су грађани Србије и наши земљаци, пријатељи и родбина, и да заслужују да имају један братски однос кад се врате у нашу Србију, као и да имају с ким да разговарају о њиховим потребама и проблемима”, изјавио је Спасојевић, градоначелник Пожаревца.

Спасојевић је додао  да је у плану, већ следеће године, отварање канцеларије за дијаспору у Пожаревцу, која ће заправо бити веза између Града и земљака који живе у дијаспори.

Поред градоначелника, турниру у малом фудбалу у Бечу присуствовали су Ненад Петровић, помоћник градоначелника, Александар Симоновић, начелник Градске управе, Иван Миленковић, одборник Скупштине Града и Златан Костић председник Спортског савеза Града Пожаревца.

Владимир Батез, покрајински секретар за спорт и омладину Војводине, рекао је да је сваки корак младих у спорту, који живе ван матице, веома важан и да су у плану бројни пројекти у којима ће подједнако бити заступљени и спортисти из дијаспоре.

“Пре четири године, када сам био на функцији генералног секретара Спортског савеза Србије, организовао сам турнир за најталентованије фудбалере наше дијаспоре и то баш овде у Бечу, а са задовољством сам прихватио позив да будем гост на Интернационалном турниру пријатељства Бамби, као и да са организаторима и људима из спорта поразговарам и на тему будуће сарадње, изјавио је Владимир Батез.

“Драго ми је да у Бечу постоје удружења која желе јаку везу са матицом, а ми смо ту да помогнемо да се те везе ојачају и да осмислимо заједничке пројекте, и да сви заједно радимо у интересу наше деце и наравно наше државе Србије”, каже Батез.

Интернационални турнир пријатељства има већ  дугу традицију, али је неколико година имао паузу. Последњи интернационални турнир који је „Бамби“ организовао 2016. године изазвао је велику пажњу спортске јавности.

Александар Саша Станковић, председник Бамбија, наглашава да је од изузетне важности да се српска деца у дијаспори, поред фолклора, баве и спортом.

“ Бамби је првобитно био спортски клуб и од 1986. године почео је и са фолклорним секцијама, како би деца могла да се занимају док њихови очеви играју фудбал. Наша велика жеља је да спортски дух пробудимо и у другим клубовима, и жао нам је што је Бамби једино удружење у Бечу које се активно бави спортом, поред фолклора”, нагласио је Станковић.

Иначе, ветерански фолклорни ансамбл Бамбија је истог дана у Србији учествовао на Међународном фестивалу ветерана фолклора на Златибору.

Пласман екипа

Многобројне екипе, фер-плеј, публика и добра забава, обележили су турнир у Бечу, а да све протекне по плану и у најбољем реду побринули су се чланови удружења Бамби, који већ имају искуства у одржавању великих спорстских манифестација.

У Бечу су се такмичиле екипе из Удина и Трста, Новог Сада, Великог Градишта, Беча и осталих делова Аустрије. Бројне екипе су упоредо играле у две сале и биле су подељене на јуниорске и сениорске екипе, а да све протекне по предвиђеном плану побринули су се спортски референт Бамбија Љубиша Савић и заменик Драган Милић.

После финалне утакмице у категорији сениора између екипа ЕПС-а и КСВ Бамби и јуниорских екипа Адут Грилл и Цаффе Лавиата, награде  најбољим екипама и појединцима доделили су Небојша Родић, амбасадор Републике Србије у Аустрији, Бане Срасојевић, градоначелник Пожаревца и председник  КСВ Бамби Александар Саша Станковић.

У категортији јуниора прва три места заузеле су екипе:
Прво место: ADUT GRILL
Друго место: CAFFE LAVIATAА
Треће место: К.М.Ф. ШАПИНЕ

Најбоље сениорске екипе на Бамбијевом турниру су:
Прво место: ЕПС Нови Сад
Друго место: КСВ Бамби
Треће место: Вук Караџић Трст

Интернационални турнир пријатељства у организацији клуба Бамби из Беча одржаваће се и наредних година, у намери да буде традиционална манифестација која окупља све поштоваоце традиционалних вредности и фудбала, уз присуство бројних екипа из дијаспоре и матице.

Видео РЕПОРТАЖУ можете погледати на линку овде, а медији је могу преузети за емитовање.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …