srlaten

Одржан Крајишки црквено-народни Свесрпски сабор

У древном фрушкогорском манастиру Крушедол данас је одржан 12. Крајишки црквено-народни Свесрпски сабор Крушедолска звона 2018, манифестација посвећена сјећању на жртве хрватске војно-полицијске акције „Бљесак“ и све Србе жртве ратова у 20. вијеку.

Манифестацију је отворио и благословио епископ сремски Василије, који је пожелио да се српски народ коначно сабере и никад више не раздваја.

„Вријеме је да више не будемо странци и страни једни другима, преко једне ријеке, преко једне планине, или неке урвине. Да нисмо више страни једни другима, него да будемо једно биће од Аустралије, Новог Зеланда, до Ванкувера и свих других мјеста на свијету гђе данас живи српски народ“, рекао је владика Василије.

Владика је пожелио српском народу јединство у Духу светоме и у благослову и поретку Светог Саве.

„Нека српски народ живи у поретку Светог Саве и светосавског поимања вјере и љубави, што нас одржава до дана данашњег и, вјерујем, до вјечности“, рекао је владика Василије и истакао да је манастир у Крушедолу већ 500 година мјесто сабрања српског народа.

Епископ Василије је претходно у манстирској цркви Благовештења Пресвете Богородице служио литургију и парастос, уз саслужење свештенства Епархије сремске.

Традиционалну „Крушедолску бесједу“ говорио је Миша Ђурковић, директор Института за европске студије, који је као „први задатак“ српском народу у будућности истакао борбу за враћање служења обавезног војног рока ради одбране и евентуалних ратова.

„Један од првих задатака које српски народ има у будућности је да натјерамо наше политичаре да схвате како је повратак обавезног служења војног рока један од приоритета наше државе. Србија није ни Нови Зеланд, ни Португалија, ни Норвешка, већ је земља која се налази у центру свих кључних дешавања, на размеђи цивилизације и сукоба великих сила. Зато јој је обавезно служење војног рока, као средства одбране, приоритет свих приоритета“, рекао је Ђурковић.

Он је подсјетио да је под притиском великих сила прије седам година у Србији укинуто служење обавезног војног рока.

О значају Свесрпског сабора у манастиру Крушедол говорио је и предсједник Завичајног удружења Славонаца из Инђије Вељко Вукелић.

Сабору су присуствовали изасланик предсједника Републике Српске Милан Љепојевић, предсједник ДНС-а Марко Павић, Саво Штрбац, предсједник Документационо информационог центра „Веритас“, Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији, као и посланиции Скупштине Србије, те представници државних институција.

У културно-умјетничком програму Сабора наступиле су изворне групе и појединци, као својеврсни чувари духа и народног стваралаштва. Наступило је и више КУД-ова која чувају и његују обичаје, фолклор и традицију завичаја.

У програму је учествовало и више изворних пјевачких група и културно-умјетничких друштава са подручја Републике Српске.

На овогодишњем Сабору, осим избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске и БиХ, као и њихових пријатеља из Србије, били су и сународници из земаља у региону, као и из дијаспоре.

Свесрпски сабор „Крушедолска звона“ организовала је Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске, и Удружење Славонаца из Инђије.

Финансијски, технички и организационо, и ове године, Сабор је подржало Представништво Републике Српске у Београду.

Манастир Крушедол је задужбина породице Бранковић, посљедњих српских деспота у Срему, а саграђен је између 1509. и 1514. године.

    

Извор: Срна, РТРС

 

Check Also

„Свесрпски дечји сабор“ од 26. до 29. маја у Београду

Фестивал деце и младих из региона, дијаспоре и Србије „Свесрпски дечји сабор“ одржаће се од …