srlaten

Одржан осми конгрес Српског привредног друштва ,,Привредник“ из Загреба

Извор: srbi.hr

Осми по реду конгрес Српског привредног друштва „Привредник“ из Загреба одржан је у суботу 14. децембра 2019. године у Загребу.

Иако је била нерадна субота, двориште Православне гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“ било је пуно ученика и студената који су, заједно са представницима из друштвено-политичког живота загребачких Срба те осталих мештана, присуствовали осмом „Привредниковом конгресу“.

Скуп је започео културним програмом у којем се музичар Зоран-Кизо Стојановић представио обрадом хита ЕКВ-а „Земља“. Након њега наступио је хор „Домаћи гости“ под водством Јоване Лукић који је извео неколико композиција док је глумац Миливој Беадер казивао стихове Арсена Дедића.

У централном делу конгреса, додељене су стипендије за укупно 56 ученика и студената српске националности из Републике Хрватске.

– Ми већ једну деценију стипендирамо ученике и студенте који долазе из свих подручја Хрватске, а највише из економски запостављених подручја која су у рату девастирана. Ради се о деци и омладини врло скромних материјалних могућности, али великог талента, великих способности и великог потенцијала – појашњава председник СПД „Привредник“ Никола Лунић.

СПД „Привредник“ обновљен је током рата деведесетих година прошлог века, а тадашњи покретачи друштва схватили су колика је важност помагања младим људима.

– Схватили су да без окупљања младих људи и улагања у њихове потенцијале, српска заједница и српски народ у Хрватској тешко може опстати, а камоли имати неку перспективу и будућност. „Привредник“ је обновљен током рата, а касније су дошли нови људи који су почетни занос конкретно материјализовали и сада смо дошли до већ десете генерације стипендиста. Наши највећи донатори су Влада Републике Србије, Српско народно веће, Српска православна црква, јединице локалне самоуправе, фирме, али имамо и значајан број појединаца који донирају финансијска средства. Ипак, највише се поносимо чињеницом да наши бивши стипендисти и сами све више постају донатори – прича Лунић који каже да су бивши стипендисти углавном остали у Хрватској или отишли у Србију, а неки су отишли и у прекоморске државе, али су и даље остали везани за „Привредник“.

Стипендије стижу из два фонда

СПД „Привредник“ има два фонда за стипендије, један се зове „Владимир Матијевић“ по оснивачу друштва, а други „Ивана Вујновић“. Из фонда „Владимир Матијевић“ ове године стипендирано је 22 студента и 32 ученика, док је из фонда „Ивана Вујновић“ стипендирано двоје студената са одличним просеком.

– Није ми тешко имати одличан просек, битно је само да се редовно ради. Ово ми је прва година да примам „Привредникову“ стипендију и веома сам срећна због тога. Стипендија ће ми веома помоћи јер знамо да студентима увек треба новчана помоћ како би лакше студирали. Стипендију ћу потрошити на студентске потрепштине јер живим у студентском дому – каже полазница прве године дипломског студија Геодетског факултета у Загребу Сашка Марчета из Белог Манастира.

Осим председника друштва Николе Лунића, стипендисте и госте конгреса поздравили су и генерални секретар Српског народног већа Александар-Саша Милошевић, председник Савета за националне мањине Владе Републике Хрватске Александар Толнауер, народни посланик и председник Одбора за дијаспору и Србе у Региону Народне скупштине Републике Србије Миодраг Линта, изасланица градоначелника Загреба Милана Бандића Катарина Милковић као и архимандрит Данило Љуботина.

Након конгреса, одржана је панел дискусија на тему „Филантропија – ослонац и потицај младима“ у којој су учествовали Рената Губић из фонда „Хрватска за дјецу“, Лидија Павић – Рогошић  из фонда „ОДРАЗ – одрживи развој заједнице“, Јово Радић из фондације „Привредник“ из Новог Сада, Марко Игњатић из СПД „Привредник“, Мартина Хорват из фонда „Солидарна“ и Синиша-Сенад Мусић из организације Ромски едукативни фонд. Модератор дискусије био је новинар Саша Косановић.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …