srlaten

Обележен помен жртвама мартовског погрома у Бару

Сутоморско Удружење „Космет“ и Српско просветно друштво – Бар у Парохијском дому храма Св. Јована Владимира на Тополици организовали су пројекцију филма „Злочин без казне“, обележивши на тај начин девету годишњицу мартовског погрома над Србима на Косову и Метохији.

У културном програму који је претходио приказивању филма, стиховима посвећеним јужној српској покрајини, публици су се обратили песници Невен Милаковић и Миладин Трифовић, новинар и књижевник Милан Вујовић, као и гуслар Љубо Милић.

Скуп је благословио протојереј Ђорђе Кнежевић, а уводну реч имао је Миленко Јовановић, председник Савеза удружења расељених са Косова и Метохије у Црној Гори, који је подсетио на страдања косметских Срба 2004. али и 1999. године. Јовановић је замерио што држава Црна Гора прећуткује годишњицу овог стравичног злочина и упутио апел да се злочини над косметским Србима не заборављају.

У тродневним насиљима на Косову и Метохији, марта 2004. године, убијено је 19 особапротерано више од 4.000 Срба, етнички очишћено шест градова и девет села, запаљено 35 цркава, а порушено, запаљено или оштећено близу 1.000 српских кућа.

Check Also

Гујон: Позивамо Србе с имовином у ФБиХ да се јаве канцеларијама за правну помоћ

Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијспором и Србима у региону, рекао је, гостујући …