srlaten

Одржан припремни састанак српске стране Међувладине мешовите комисије Србије и Румуније за националне мањине

У Београду је данас у Палати Србија одржан састанак српске стране Међувладине мешовите комисије Републике Србије и Румуније за националне мањине. Састанком су председавали Олена Папуга, државни секретар у Министарству за људска, мањинска права и друштвени дијалог, ко-председник Комисије и Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, ко-секретар Комисије.

Састанку српске стране су присуствовали чланови Комисије, представници органа у чијем делокругу се налази остваривање мањинских права у Републици Србији, али и председник Националног савета румунске националне мањине Даниел Магду. Тема састанка су биле конкретне активности на плану унапређења права румунске националне мањине, са нагласком на ефикасније коришћење механизама мањинске заштите које држава Србија пружа кроз постојећи законодавни оквир, а који по мишљењу експерата, у поређењу са другим европским државама, достиже виши ниво стандарда.

„Већ неколико месеци у сарадњи са другим министарствима, интезивно радимо на припреми материјала за заседање Међувладине мешовите комисије Србије и Румуније. На данашњем састанку српског дела комисије, дефинисали смо бројне препоруке које се тичу администрације, образовања, медија и сл, све у циљу превазилажења конкретних изазова са којима се суочава наша заједница у Румунији али и румунска у Србији“, истакао је Гујон.
Он је изразио велико задовољство што је на данашњем састанку био присутан и Даниел Магду председник Националног савета Румуна у Србији.
„Користим прилику да целом пријатељском румунском народу честитам Национални дан Румуније који се слави данас.“- поручио је директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

 

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …