srlaten

Одржан Светосавски бал у Бечу

Извор: dijaspora.tv

Раскошан програм, велики број почасних гостију и званица и сјајна балска атмосфера обележиле су 22. Светосавски бал у Бечу, који је одржан у четвртак увече 24. јануара 2019. године у  балској сали Пархотела Шенбрун у главном граду Аустрије.

За Светосавски бал у Бечу, чију је традицију обновио и успешно наставља Српски центар на челу са Милорадом Матеовићем, владало је велико интересовање, будући да је десетак дана пред одржавање, бал био комплетно распродат.

Вешто припремљен програм који је водио шармантан глумачки пар Јелена Јовичић и Слободан Стефановић, прваци позоришта на Теразијама, очарао је госте бала, међу којима је и ове године био велики број оних који су на бал допутовали из суседних земаља.

Поред добре забаве и учешћа у бечкој балској сезони, Светосавски бал у Бечу је и део обележавања Савиндана у част првог српског архиепископа. По дугогодишњој традицији бал је отпочет паљењем славске свеће, а затим су гости бала устали и заједно са певачицом етно музике, Даницом Крстић, отпевали Светосавску химну.

Као и сваки бал на бечкој балској сцени и Светосавски бал има своје играче дебитанте који одиграју своје прве валцер кораке, што су учинили полазници плесне школе „Имерфол“ из Беча.

Овогодишњи Светосавски бал отворили су, заједно са организатором Милорадом Матеовићем, председница Републике Српске, Жељка Цвијановић и амбасадор Републике Србије у Аустрији, Небојша Родић са супругом.

Оркестар Министарства одбране Републике Србије, „Станислав Бинички“ под диригентском палицом меастра Војкана Борисављевића низао је плесне мелодије.

Заједничким извођењем чувене носталгичне мелодије „Моји су другови“ представили су се и солисти овогодишњег бала: Жељко Самарџић, Никола Роквић, Тијана Дапчевић, Гордана Лазаревић, Даница Крстић, Ива Мрвош Анокић и Ранко Јовић.

Српски културни центар „Стеван Мокрањац“ се потрудио да дочара балску атмосферу на српском двору у 18. и 19. веку изводећи Кнез Михајлово и Краљево коло, као  и игру Бојарку.

У делу специлајних гостију наступио је и музички породични дуо Данијел и Дарко Пилер, виртуозно изводећи плесне и танго мелодије.

Посебно је поздрављен и почасни гост овогодишњиг Светосавског бала, Полицијски оркестар Републике Српске под диригентском палицом Душана Покрајчића и  водством Јелене Атлагић.  Полицијски оркестар се представио  публици тактовима  „Тамо далеко“, „Девојко мала“ и  „Данцинг qуеен“. Плесни пар Биљана Мучаловић и професор доктор Саша Јовановић из Акаденског плесног клуба Хабанера из Бања Луке, употпунили су савршену балску атмосферу.

Уследиле су плесне мелодије,  етно и староградске песме, али и познате џез и поп мелодије. Плесни подијум је био испуњен све време, а ништа мање није недостало добре атмосфере и у суседној сали у коме је свирао бенд „Среам“.

И ове године изабран је најбољи плесни пар, а титула припала је представнику Министарства спољних послова Ено Дрофенику и његовој супрузи, док је титулу за најбољу балску тоалету добила Неда Ђондовић. Награде им је доделила супруга Амбасадора Небојше Родића, докторка  Јана Цвијић- Родић.

Почасни гости Светосавског бала 2019. године

У низу почасних гостију нашли су се  Зоран Ђорђевић, министар за социјална питања, рад и борачка питања Републике Србије, амбасадор Републике Србије у Аустрији Небојша Родић, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, Александар Гајевић, државни секретар у министарству за културу и информисање Републике Србије, Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, амбасадор Ено Дрофеник, шеф протокола у Министарству за Европу, интеграцију и спољне послове Аустрије, Растко Јанковић, помоћник директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, потпуковник Слободанко Лазић,  изасланик одбране  Србије у Аустрији, пуковник Ернст Бахнер, шеф војног протокола у Савезном министарству за одбрану Републике Аустрије, пуковник Бернд Ашауер, представник министарства одбране Републике Аустрије, пуковник Душан Матић, изасланик одбране Босне и Херцеговине у Аустрији.

На балу су се нашли и представници аустријских политичких странака, те су у име Социјалдемократске странке Аустрије, поред осталих,  на балу присуствовали Кристијан Ковачевић, посланик Социјалдемократске партије у аустријском парламенту и председник парламентарне групе пријатељства између Аустрије и Србије и Курт Штурзенбехер, у име градоночалника Беча Михаела Лудвига, члан градског већа и посланик у покрајинској влади Беча и Маркус Франз, председник десете бечке општине Фаворитен.

Такође су и Слободарску странку Аустрије представљали поред осталих Јохан Гуденус, шеф посланичког клуба Слободарске странке Аустрије и  Максимилиан Краус, члан владе града Беча без портфеља, посланик српског порекла у бечкој скупштини Немања Дамњановић и Константин Добриловић, саветник аустријског вицеканцелара Хајнц-Кристијана Штрахеа.

Испред Народне партије Аустрије, гости бала су поред осталих били и Маркус Велбич-Милан, члан градске владе Беча без портфеља као и Гудрун Куглер, посланица Народне партије Аустрије у парламенту и Каролине Хунгерлендер посланица у бечком парламенту.

Приход од овогодишње балске томболе ће у сарадњи са рубриком Хуманитарни мост дневног листа „Вести“ бити  уплаћен општој болници у Пасјану на Косову и Метохији.

О Светосавском балу

У 19. веку, одржан је први Српски Светосавски бал у Бечу. Кнез Милош Обреновић, ангажовао је Јохана Штрауса млађег да компонује »Српски кадрил« специјално за овај бал, користећи српске народне песме као лајтмотив.

Захваљујући Српском центру, који је пре 22. године обновио традицију одржавања српског бала у Бечу, Светосавски бал је постао најзначајнија културна манифестација и најгламурознији догађаја за припаднике српске заједнице у Бечу и шире.

Светосавски бал представља и велики организациони задатак који се успешно реализује захваљујући тиму и организационом одбору који улаже велике напоре  да програм бала задовољи најразличитије интересе и жеље, а да истовремено одржи свој ниво престижне културне манифестације.

Чланови организационог одбора Светосавског бала:

Милорад Матеовић, оснивач бала и председник Српског центра, Весна Димитријевић, председница Дијаспора ТВ  и супервизор бала, Велимир Аговски, уметнички директор Горан Каран, потпредседник Српског центра,Љубиша Димитријевић, власник агенције Идеа Про и маг Ана Бошковић.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …