srlaten

Одржан Светосавски Бал у Бечу

У Бечу је одржан 16. Светосавски бал, којим се негује традиција српских балова у аустрисјкој престоници дуга готово два века. Светосавски бал уврштен у званични календар балова.

Извор: Новости

У Бечу је одржан 16. Светосавски бал, којим се негује традиција српских балова у аустрисјкој престоници дуга готово два века. Звуцима Светосавске химне, коју је отпевао оперски певач Ненад Маринковић, уз пратњу пијанисткиње Јоване Мисаљевић, почео је синоћ програм овогодишњег Светосавског бала у организацији Аустријско-српског друштва.[blockquote_right]ПРОГРАМ

У наставку је уследило неизоставно извођење Српског квадрила који је ове године извела Јована Мисаљевић. Током програма наступила је и сопран Александра Миловановић, изводећи арију из опере Боеми Ђакома Пучинија, као и Ненад Маринковић, члан и солиста хора Арнолд Шенберг, који је извео песму „На ноћишту“. Српско културно-уметничко друштво „Карађорђе“ из Беча је извођењем градских игара из Србије, подсетило на балове ондашњег Београда у коме се осећао бечки гламур, али и српска посебност.[/blockquote_right]

Традиција словенских балова започета је пре више од једног и по века, када су у престоници Аустрије живели многи знаменити Срби тог времена, а кнез Милош Обреновић (1780-1860) пожелео да их једном годишње окупи на пригодној свечаности.

Тим поводом је од чувеног аустријског композитора Јохана Штрауса Млађег наручио композицију која је, под називом српски квадрил , представљена 1846. године на првом Словенском балу у Бечу.

На наредном балу, одржаном 1847, међу готово 3.000 присутних били су и Вук Караџић, Петар Петровић Његош и кнез Милош, а, како наводе хроничари, посебну пажњу је привлачила Вукова кћи Мина.

Мина Караџић је и иначе била међу најотменијим дамама на бечким баловима, на којима се истицала јединственим изгледом: одевена у српску ношњу са либадом обрубљеном срмом, сукњом са обавезним појасом и чипком везеном кошуљом.

Био је запажен и бал 1861, на коме су се, поред најугледнијих бечких Словена, страних дипломата, српских министара и њихових супруга, високих официра, дворских дама, појавили и аустријски државни министар Шмерлинг, руски, мађарски и пољски племићи, писци Иван Мажуранић и Петар Прерадовић, генерал Стратимировић…

Свирао је Штраусов оркестар, а плесали су игру лепа Маца, квадрил, валцер, коло српско, коло хрватско, коло славонско, полка, мазурка да би, како је записао један од учесника, око поноћи сва словенска младеж заиграла уз јуначку песму „Радо иде Србин у војнике“ .

У име владике Иринеја Буловића, славску свећу је, у присуству председника Аустријско српског друштва Марка Стијаковића, синоћ упалио протојереј ставрофор Петар Пантић, архијерејски намесник Српске православне цркве за Аустрију.

Извор: Новости

Ни овогодишњи бал се није могао замислити без делића бечке традиције и дебитанткиња и дебитаната, који први пут долазе на бал и тако званично улазе у свет одраслих.

Овога пута то су били чланови плесне школе Блацк &Wхите који су извели традиционалну кореографију балског отварања.

Поруком „Нека буде бал“ отворен је 16. Светосавски бал у Бечу, а звуци ансамбла „Даница“ из Салцбурга, са Зораном Шијаковићем на челу, попунили су плесни подијум.

Специјални гости овогодишњег балског програма били су уметници Огњен Радивојевић и Ненад Милосављевић Неша Галија.

Уз богату лутрију, плес, песму и игру, настављено је дружење до зоре. Комплетан приход од балске лутрије намењен је бечком Каритасу. Светосавском балу је присуствовао велики број српских студената у Бечу, као и представници аустријских институција и дипломатског кора.

Овогодишњем балу присуствовали су и Милорад Симић, лични изасланик и саветник председника Србије Томислава Николића, диреркторка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону Славка Драшковић, посланик Слободарске странке Аустрије (ФПО) Едуард Шок, Ханс Арсеновић из странке Зелени, као и гости из Мађарске, Шведске, Немачке, Белгије и других земаља.

Пошто је Беч у свету познат као град балова, Срби Светосавским балом дају свој допринос слици аустријске престонице и српски бал је уврштен у балски календар Аустрије.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …