srlaten

Одржана манифестација ,,Србија у срцу“ у Барбарану

Извор: Видовдан – Вићенца

У суботу 21. септембра 2019. године, у Барбарану код Вићенце, удружење „Видовдан“ из Меледа, организовало је приредбу коју су насловили „Србија у срцу“. 

У богатом двочасовном културно-уметничком програму било је учесника из Србије – Нереснице (Општина Кучево), са сплетом игара из Хрватске (Нови Градац). Културно-уметничко друштво „Просвјета“, представило се сплетом игара са Баније и једним скечом, а из Валдања (Италија) представила се Валентина Стојановић, у име КУД-а „Свети Сава“, која је певала  неколико нумера, а песму „Видовдан“ запевали су сви у сали.

Ову приредбу обогатила је и италијанска група „Ортига“ која је наступала са четири песме. Било је присутно доста Италијана који су са одушевљењем пратили програм.

Највише аплауза, измамили су малишани удружења „Видовдан“: они су се опробали у овој вештини тек пре две недеље и направили своје прве фолклорашке кораке. Публику су освојили грациозношћу и љупкошћу: Андрија Ивковић (7), Мартина (7) и Мирела (5); њихове маме, Маја и Јадранка. Кореограф Војче Несторовић, помно је пратио сваки њихов покрет и корак иза позорнице.

„Са поносом и дивљењем могу да кажем да су деца заиста телентована, да сам радио са њима само две недеље, а да је резултат неочекивано добар“, истиче Несторовић.

Из домовине је допутовала  Марија Пауновић-Чонтош, која је водила програм и уједно изложила своје етно рукотворине. Гости из Србије и Хрватске били су јако задовољни. „Није све само фоклор у китњастом раму, то је тканина изузетне вредности у коју је уткана наша словенска душа. Ручни радови Марије Пауновић-Чонтош вратили су нас у време наших бака“, додала је задовољно Светлана Станојловић.

Домаћини су били више него задовољни посећеношћу што је потврдио и Дејан Митић, председник удружења „Видовдан“.

„Утисци су сјајни, само речи хвале од посетилаца и гостију. Користим прилику да се јавно захвалим свим члановима „Видовдана“, што су марљиво радили и уложили своје драгоцено време како би ова приредба успела, а самим тим привукли посетиоце и за следеће године и наравно, Министарству спољних послова – Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону који су подржали и омогућили реализацију овог догађаја“, каже Митић.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …