srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Одржана осма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

Осма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону одржана je 26. октобра, у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михаилова 6/III). Тема конференције била је очување српског језика и идентитета.

Овогодишња конференција била је посвећена српском језику и култури и улози коју медији и организације дијаспоре и региона имају у њиховом очувању, употреби ћириличких фонтова у дигиталној комуникацији.

Конференцију је отворио Вељко Одаловић, генерални секретар Министарства спољних послова који је истакао да 20 милиона људи у свету говори српским језиком и да је велики број наших сународника у расејању, због чега ово министарство има часну и одговорну дужност и обавезу да учини све да тамо где се налазе не забораве ни своју државу, ни свој језик, ни своје писмо. „Било шта од овога да забораве, изгубили су свој идентитет“, рекао је Одаловић.

„Приликом расписивања конкурса министарства у последње три године, један од приоритета је очување српског националног, културног и језичког идентитета. Упркос ограниченим средствима и капацитетима, Министарство културе и информисања ће и даље бити поуздан партнер у том важном процесу за Републику Србију“, рекако је на отварању конференције Александар Гајовић, државни секретар за информисање.

Прва дискусија под називом ,,Очување српског језика и културе: иницијативе и пројекти у Републици Србији с освртом на дијаспору и регион“, била је посвећена употреби српског језика и ћириличког писма, праву на изучавање и неговање српске културе и историје, очувању и заштити српског културно-историјског наслеђа и информисању на српском језику. О овој теми, говорили су: Драган Хамовић, посебни саветник министра културе и информисања, Марија Стаменковић, из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, која је представила пројекат „Србија за Србе из региона“, Владан Тријић, заменик управника Народне библиотеке, који је представио резултате помоћи у публикацијама и програме чувања, заштите и конзервације културне баштине у региону и дијаспори и Вељко Брборић, управник Катедре за српски језик са јужнословенским језицима, Филолошког факултета, Универзитета у Београду.

На другом панелу под називом ,,Употреба ћирилице и ћириличких фонтова у дигиталној комуникацији“, говорили су: Момчило Вуксановић, испред Српског националног савјета из Подгорице, Предраг Милићевић, из Регистра националних интернет домена Србије, Владо Ђукановић, лингвиста и проф. Оливера Стојадиновић са Факултета примењених уметности, која је представила интернет сајт Типометар.

Трећа дискусија била је посвећена улози медија и организација дијаспоре и региона у очувању српског језика и културе и представљању примера добре праксе. О овој теми говорили су: Срђан Татић, генерални секретар СКД „Просвјета“, који је представио Летњу школу српског језика и културе и часопис за културу „Просвјета“, Љерка Радојчић, извршна уредница дечијег листа „Бијела пчела“, која је представила лист и програм очувања језика и писма, Весна Бајић Стојиљковић, етномузиколог из АКУД Коло, Копер која је представила пројекат ,,Школа српског језика, књижевности, традиције и културе Ћириландија 3“ и Иван Милетић, из Српског савета Велике Британије, који је представио програм едукација и повезивања младих британских Срба.

Четврти сегмент конференције био је посвећен пројектима у функцији очувања језичког и културног идентитета из матичне државе. Пројекте су представили: Маша Ђорђевић, из удружења Миа Патриа, пројекат ,,Дечији летњи камп – Сачувајмо корене“; Душан Јововић, мултимедијални уметник; Горан Павловић, Радио Нови Сад, емисија „Наши у свету“ намењена дијаспори и Душица Антић-Рашић, уредница сајта www.srpskisajt.com, који је посвећен учењу српског језика и промовисању културе и традиције.

Виолета Јованов Пештанац представила је програм онлајн менторства за унапређење веб сајтова и активизма на друштвеним мрежама медија и организација региона/дијаспоре којима се до наредне конференције обезбеђује бесплатна подршка.

Конференцију су организовали Удружење новинара Србије (УНС) под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

      

Check Also

Селаковић: Србија и Р. Српска биће нераскидиво везане, мир најважнији

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је да су Србија и Република Српска …