srlaten

Одржана премијера филма „Косово – моменат у цивилизацији“

У Српском културном центру у Паризу, 15. септембра 2017. године, одржана је премијера филма „Косово-моменат у цивилизацији“.

Свечаном догађају присуствовао је директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, који је поручио да је српска борба за Косово и Метохију планетарног карактера и да је ово остварење важан допринос за очување истине. Ђурић је навео и да је важно да путем филма, интернета, друштвених мрежа и свих других видова комуникације прича о српској баштини доспе до што више људи. Он је додао да се борба Србије огледа у томе да што више људи из академских, дипломатских и интелектуалних заједница у Француској и другим земљама света, види истину о нашим светињама како би допринели формулисању ставова значајних друштвених група и земаља које утичу на могућности Србије да сачува своје светиње.

Редитељ филма Борис Малагурски истакао је да је идеја филма да се прикаже угроженoст али и лепота српске баштине на Косову и Метохији. Малагурски је нагласио да је филм снимљен са циљем да се прича о манастирима представи кроз личну причу водитеља Стефана Поповића који је аустралијски водитељ, али је одрастао на Косову и Метохији и тамо је провео детињство. Сценарио је писао Милош Нинковић, а филм је испричан тако да буде пријемчив свим узрастима, истакао је Малагурски. Примарни циљ реализације овог пројекта јесте упознавање светске јавности о угрожавању наслеђа српског народа на територији Косова и Метохије, закључио је Малагурски.

Амбасадор Републике Србије при УНЕСКО-у, Дарко Танасковић, истакао је да не постоје реална очекивања за нови захтев Приштине за чланство у тој организацији ове године. Међутим, нагласио је да не треба очекивати да ће Приштина одустати од свог стратешког циља – чланства у што већем броју међународних организација. Закључио је да тај проблем не тишти само Србе, већ да представља проблем и за УНЕСКО и за читаву међународну заједницу.

Многобројни представници дипломатских, културних и интелектуалних кругова присуствовали су пројекцији филма, који представља део шире кампање Републике Србије против чланства Косова у УНЕСКО-у.

Канцеларија за Косово и Метохију, Владе Републике Србије, пројектно је подржала снимање овог филма.

(Извор: Танјуг)

Check Also

Селаковић и Гујон с дијаспором у седишту СНО у Чикагу

Министар спољних послова Никола Селаковић поручио је Србима у Чикагу да су држави Србији, као …