srlaten

Одржане радионице „На српском читај за 5“ у Италији

Извор: Савез Срба у Италији

У организацији Савеза Срба у Италији и Центра за боље васпитање “Завири” из Београда у фебруару месецу је одржано девет радионица у девет градова северног дела Италије под називом „На српском читај за 5“ а у оквиру манифестације „Дани српске културе у Италији“.

Радионице су одражане у девет градова: Вићенца, Басано дел грапа, Скио, Тори ди Квартесоло, Валдањо, Алонте, Роверето, Арзињано и Удине.

Радионице су водили мр Снежана Милошевић Јешић и Зоран Јешић из Београда. На промоцијама се читало, препричавало, глумило и певало на српском. Вокални солиста песме која представља музичку подршку учењу језика, Василије Јешић, иначе син брачног пара Јешић, активно је учествовао у луткарској радионици промовишући лако учење читања ћирилице и песму „Читај за 5“.

Одржано је и предавање о месту матерњег језика у скали вредности које су неопходне за правилан развој личности. Луткарска радионица после кратког али упечатљивог предавања, подстакла је директно учешће деце у игри која олакшава разумевање прочитаног садржаја.

У радионицама су учествовали и деца и родитељи. Аутори радионица стварали су веселу и присну атмосферу у којој су деца били протагонисти у усвајању нових  садржаја.

Уз подршку Савета родитеља српске школе „Свети Сава“ и многих удружења Срба у Регину Венето радионице су још један допринос у борби против културне асимилације. Савез Срба у Италији захваљује ауторима што су се и они укључили у ту борбу уз жељу да успешно наставе свој драгоцени рад. Савез Срба изражава захвалност и према удружењима која су учествовала у организацији радионица, и то: Културно-уметничком друштву „Слога“ из Басана дел Грапа, Српској културној заједници „Свети Сава“ из Валдања, Српској културно-спортској организацији „Круна“ из Скија, Српској културној заједници из Арзињана, и Удружењу „Никола Тесла“ из Удина, граду у коме постоје велике могућности да се поново покрене рад српске допунске школе.

Снежана и Зоран Јешић добили су и чланску карту почасних чланова Српске културно-спортске организације „Круна“ из Скија, а на последњој радионици у оквиру манифестације „Дани српске културе у Италији“ потпредседник Савеза Срба у Италији, господин Неша Лазић уручио је Захвалницу Савеза Срба у Италији Центру за боље васпитање „Завири“ из Београда за доприносу у очувању матерњег језика у дијаспори.

Аутори кратких прича и концепта рада лаког учења читања с разумевањем под називом „Читај за 5“ својим књигама унели су радост у многе породице, пошто помажу малишанима да лако савладају вештину читања и превазиђу евентуалне препреке на које наилазе на почетку свог описмењавања. Савез Срба је овом приликом откупио 60 књига истоимене едиције „Читај за 5“, а Снежана Јешић је поклонила још 60. За укупно 120 књига Савез Срба ће се потрудити да буду поклоњене свим новоуписаним ђацима српске допунске школе у Италији.

Пројекат ,,Дани српске културе у Италији“ подржан је од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону путем конкурса за суфинансирање пројеката.

Фотографије са радионица:

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …