srlaten

Одржани 24. Мајски сусрети писаца дијаспоре у Франкфурту на Мајни

Извор: sedmica.de

У Франкфурту на Мајни од 10. до 12. маја 2019. године, одржани су 24. Мајски сусрети писаца дијаспоре, у организацији Удружења писаца „Седмица“, књижевне заједнице Удружења књижевника Србије.

На овој традиционалној књижевној манифестацији, једној од најзначајнијих културних манифестација ван граница матице, одазвао се велики број песника и писаца, као и представника јавног и културног живота из више земаља Европе.

Тродневна манифестација отпочела је 10. маја свечаним пријемом у Генералном конзулату Републике Србије у Франкфурту на Мајни. Генерални конзул, Бранко Радовановић, пожелео је добродошлицу свим гостима Мајских сусрета писаца дијаспоре и пријатан тродевни боравак у Франкфурту.

У Генералном конзулату, гости Мајских сурета имали су прилику да присуствују отварању изложбе слика  Ласла Колара, сликара из Београда. Поставка слика биће изложена у конзулату седам дана а након тога публика ће имати прилику да посети изложбу овог сликара у галерији „Вест-Кунст Нид“ у Франкфурту.

Другог дана Сусрета писаца одржана је централна свечаност „Мајска песничка ноћ“ у „Српском културном центру“ у Офенбаху. Програм је отворио млади песник Владимир Мишовић стиховима Љубивоја Ршумовића „Здравица народу српском“.

Госте и учеснике програма  поздравили су Владимир Рајић, конзул Генералног конзулата Републике Србије у Франкфурту, Марија Лабан-Урошевић, подпредседница Централног Савета Срба у Хесену, Новица Соврлић, председник Књижевног друштва Косова и Метохије и потпредседник Удружења Књижевника Србије, као и председник Удружења писаца „Седмица“ Љубиша Симић из Франкфурта.

У првом делу програма учествовали су ученици литерарне секције „Ршум школа“ коју воде чланови Удружења писаца „Седмица“, Злата Икановић и Љубиша Симић, затим ученици „Мале школе ћирилице“ из Франкфурта и ученици допунске наставе на матерњем језику у Хесену, који су својим рецитацијама направили одличан увод у Мајску песничку ноћ. Програм су музички употпунили Петар Гојковић, професор музике и кларинета из Париза, Александар Бакал из Офенбаха на хармоници, Александра Катић из Милхајма, Дејан Предић из Офенбаха на клавијатури и хор Литерарне секције „Ршум школа“.

Овом приликом је Славица Мастикоса, представила двојезичну књигу на српском и немачком језику „Кикицин поглед на свет“, младе песникиње Анђеле Димитријевић (9) из Београда, коју су објавили „Српска кућа“ из Пожаревца у Удружење писаца „Седмица“. Љубиша Симић је укратко представио и најавио промоцију прве збирке поезије „Теби с љубављу“ Гордане Пирел-Зејнелагић, песникиње из Вирзбурга.

У оквиру програма Мајске песничке ноћи додељени су златни, сребрни и бронзани Орфеј за  најбоље необјављене песме за одрасле и Бамби Орфеј за необјављену песму за децу.

Стручни жири у саставу Новица Соврлић, Александар Урошевић и Аћим Вишњић, донео је следећу одлуку:

– Златни Орфеј припао је Зорки Чордашевић из Франкфурта;

– Сребрни Орфеј припао је др Драгану Јаковљевићу из Будимпеште;

– Бронзани Орфеј припао је Александру Саши Јовановићу из Ешборна код Франкфурта;

– Бамби Орфеј припао је Драгани Меселџији из Будимпеште.

У категорији поезије за одрасле, похваљени су Милорад Мики Миленковић из Офенбаха, Славица Мастикоса из Београда и Живко Вујић из Бањалуке.

Програм је настављен песничким ватрометом афирмисаних писаца из Београда, Бања Луке, Будимпеште, Париза, Подгорице и више градова Немачке.

Учесници овогодишњих Мајских сусрета писаца дијаспоре били су:

Новица Соврлић из Косовске Митровице, Бећир Вуковић из Подгорице, Живко Вујић из Бања Луке, Славица Мастикоса из Београда, др Драган Јаковљевић из Будимпеште, Драгана и Зоран Меселџија из Будимпеште, др Предраг и Драгојла Ненадић из Београда, проф Петар Гојковић из Париза, Деса Буразор Асланидис из Штутгарта, Здравко Лазаревић из Баден Бадена, Гордана Пирел-Зејнелагић из Вирзбурга, Миланка Станковић из Хановера, Љубица Перкман из Родгау, Милорад Мики Миленковић из Офенбаха, Злата Икановић из Хојсенстама, Александар Саша Јовановић из Ешборна и Аћим Вишњић, Бранимир Митровић, Загорка Бунтхорнсаде, Зорка Чордашевић, Радмила и Владимир Мишовић, Александра Ботић и Љубиша Симић из Франкфурта.

Програм је водила Радмила Мишовић.

Мајски сусрети писаца дијаспоре завршени су 12. маја промоцијом књига у Храму Васкрсења Господњег у Франкфурту. Након литургије у част Светог Василија Острошког  одржана је заједничка промоција романа „Свети штап“ Живка Вујића, књижевника из Бања Луке и збирки песама „Злато Звечана“ и „Седам печата“ Новице Соврлића, књижевника из Косовске Митровице.  О књигама су говорили  Славица Мастикоса из Београда, Аћим Вишњић и Љубиша Симић из Франкфурта.

Посебна захвалност за финасијску подршку и успешну реализацију програма Мајских сусрета писаца дијаспоре припада Министарству спољних послова – Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Задужбини „Др Маршнер“ (Dr. Marschner Stiftung) и дневном листу „Вести“ за медијско покровитељство.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …