srlaten

Одржани први „Госпојински сусрети“ у Бечу

Храм Рођења Пресвете Богородице у Бечу и СПКД Просвјета Аустрија организовали су протеклог викенда низ духовних културних манифестација поводом предстојећег празника Рођења Пресвете Богородице „Мале Госпојине“.

otvaranje_susreta_otac_pantic_predsednik_mijalkovic

Сви програми одржани су од петка 16. до недеље 18. септембра у Храму Успења Пресвете Богородице у Бечу, уз велику подршку СПКД Просвјета Аустрија.

Свечано отварање првих „Госпојинских сусрета“ започело је у петак увече, топлим поздравом и беседом старешине храма, оца Петра Пантића, а потом су одржани традиционални „Духовни разговори“ о књизи „Латице једнога цвета“ о Дијани Будисављевић. Ауторка, др Вјера Рашковић-Зец је надахнуто говорила о књизи, а музички украс програма била је солисткиња Бисерка Васић, која је пригодним песмама допринела достојанственој атмосфери скупа. Академски сликар из Београда Катарина Ивановић, поклонила је Храму две уметничке слике, а за послужење су се побринуле чланице новооснованог „Кола српских сестара“ из Беча.

marijo_slavnaУ суботу, 17 септембра одржано је Музичко-поетско вече: „Маријо славна“. Први самостални концерт имао је „Мали хор Просвјете“, а песникиња Светлана Матић, читала је стихове из њене књиге „Мајка“. Талентована Зорица Вулић изрецитовала је своју песму посвећену Богородици, а наступила је и гошћа из Београда, калиграф Тања Јанковић која је говорила о калиграфији и значају ћирилице за све оне који живе у дијаспори. Госте је поздравио и домаћинима се захвалио председник Просвјете, Проф. Срђан Мијалковић, а између осталих званица посебно топло је поздравио госпођу Тању Сантрач, новог конзула ДКП Србије у Аустрији.

У недељу, 18. септембра, после свете Литургије и сечења колача одржан је свечани ручак за госте и пријатеље Храма. Присуствовао је велики број званица, свештенство, а почасни гост био је грчки Митрополит Васељенске патријархије у Бечу, његово преосвештенство Арсениос (Кардамакис) који је бираним речима поздравио присутне и честитао надолазећи празник.

Хуманитарни део програма заокружила је продајна изложба радова полазника „Просвјетине радионице калиграфије“ која се одржавала од петка 16., до недеље 18. септембра у Храму Рођења Пресвете Богородице. Радионицу је водила педагог и калиграф из Београда, Тања Јанковић, резултати су били одлични, а сав приход од продајне изложбе радова учесника, као и књига које су донирале Просвјетине ауторке Вјера Рашковић Зец и Светлана Матић ће бити употребљен за обнову Храма Рођења Пресвете Богородице у Бечу. Организатори се надају да ова успешна манифестација постане нова лепа традиција бечких Срба.

mali_hor_prosvjete

zajedno-sa-cirilicom

ПР. Просвјета Аустрија, БЕЧ 19.09. 2016.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …