srlaten

Oдржани XIX Мајски сусрети писаца дијаспоре

извор: РТС

Деветнаести „Мајски сусрети писаца дијаспоре“ окупили су бројне књижевнике из Немачке, Аустрије, Мађарске, Италије, Француске и Швајцарске. Песничка награда „Златни Орфеј“ припала је Николи Шуици из Париза за песму „Да ли вишње зрију на Косову“.

majski-susreti-pisaca-dijaspore
фото: вести онлајн

Српски књижевници из земаља централне и западне Европе, састали су се 19. пут у Фракфурту, на традиционалним Мајским сусретима писаца дијаспоре. Књижевној смотри коју у граду на Мајни традиционално организује тамошње Удружења писаца Седмица, претходило је отварање изложбе уметничких фотографија, аутора Ивана Јакшића, члана Удружења уметника Круг из Будимпеште.

Споменка Алечковић, председница Удружења Уметност западног Нида из Франкфурта, које је организатор ове изложбе, каже да они окупљају шездесетак уметника српског порекла, али и Немаца, Шпанаца, Италијана и припадника других националности.

„Организујемо и уметничке изложбе, од сликарства, преко инсталација, до скултура“, напомиње госпођа Алечковић.

Током завршне вечери Мајских сусрета писаца, неколико стотина посетилаца и учесника, имало је прилике да ужива у правом ватромету поезије, како су домаћини незванично назвали ову смотру.

На Мајским сусретима писаца дијаспоре, песничка награда Златни Орфеј ове године припала је Николи Шуици, песнику и сатиричару из Париза, за песму Да ли вишње зрију на Косову.  Сребрни Орфеј добио је песник Љубиша Станковић-Тиша из Кронберга (Немачка), за песму Сунце, док јеБронзани Орфеј освојио Александар Јовановић из Ешборна (Немачка), за песму За сада без доброг наслова. Похвале су припале Ранки Тодоровић-Грубешић, песникињи из Париза, Драгослави Вељковић-Маџар и др Влађи Бакић-Милић, песникињама из Франкфурта. Жиријем за доделу награда председавао је aкадемик Матија Бећковић.

Председник Удружења писацаСедмица Љубиша Симић, каже да су током протеклих деветнаест година,Мајски сусрети писаца дијаспореизрасли у једну од најзначајнијих културних манифестација у српском расејању у Европи.

„Ми окупљамо писце из читаве европске дијаспоре и додељујемо књижевне награде – златни, сребрни и бронзани Орфеј. Ове године имамо част да нам је почасни гост академик Матија Бећковић“, каже Љубиша Симић.

Потпредседница овог удружења Ружа Мијовић-Шорић, рекла нам је да су се Срби у Немачкој добро интегрисали, али да је дужност свих који се баве уметношћу и јавним послом, да допринесу да се наши сународници ван матице не асимилују, већ да сачувају свој културни и национални идентитет и своје порекло.

Овом приликом свечано је потписан протокол о сарадњи будимпештанског Културног и документационог центра Срба у Мађарској и франкфуртског Удружења писаца Седмица.

Према речима директора центра из Мађарске Милана Ђурића, ова сарадња интензивно траје већ три године, а потписивањем протокола се и озваничава.

И на овогодишњим Мајским сусретима писаца дијаспоре, своја новија остварења представили су многи српски књижевници из расејања, а публика је имала прилике да се упозна и са недељником који на српском језику излази у Мађарској, као један од наших најстаријих листова.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …