srlaten

Одржано 5. јубиларно ,,Вече младих писаца“ у Бечу

Извор: СПКД Просвјета Аустрија

У петак, 29. јуна 2018. године, у организацији Просвјетиног „Клуба младих уметника“, одржано је 5. јубиларно „Вече младих писаца“. 

„Клуб младих уметника“, који успешно воде проф. Весна Шпирић и инж. Урош Уљаревић, представља део СПКД „Просвјета“ и основан је у циљу окупљања младих креативних стваралаца различитих бранши – уметника, писаца, сликара и глумаца, који живе, раде и студирају у Бечу. Клуб кроз реализацију различитих пројеката из области уметности и културе има и важан циљ очувања и промоције српске културе и традиције.

Публика је уживала у речима младих аутора о лепоти, љубави, тренуцима вечности и бесмислу, о носталгији и сновима… Гитариста Ведран Гаврић је сваког извођача пратио креативним инструменталним импровизацијама на гитари, и тако дао још лепшу ноту већ квалитетној поезији. Други учесници су изабрали да публици изнесу неке од најлепших дела домаће и светске књижевности попут песама „Не дај се, Инес“ Арсена Дедића и „Тренуци“ Х. Л. Борхеса.

„Сматрам да су Вечери младих писаца добра прилика да се млади људи са простора бивше Југославије упознају, зближе и размене осећања и идеје. Веома ми је драго што су стекле оволику популарност и континуирано се одржавају. Честитам и захваљујем се Весни и Урошу на уложеном труду и одличној организацији“, изјавио је Никола Прерад, студент права из Бањалуке, који до сада није пропустио ниједно песничко окупљање Клуба.

Вече је улепшао кратак наступ Татјане Радисављевић, студенткиње из Србије и младе певачице, а за све присутне су већ традиционално била припремљена многобројна изненађења попут цитата познатих аутора које је добио сваки посетилац. На крају извођачког дела програма је публику песмама обрадовала и певачица и докторант фармације, Катарина Ковачевић, победница српског серијала „Ја имам таленат“. Специјално изненађење је била и сјајна певачица Ајсел Кулузаде из Азербејџана, која се такође представила са неколико познатих нумера, али и Предраг Врцељ и Јаков Божовић, који су свим певачким способностима улепшали вече.

„Веома сам поносан на наш мали јубилеј. За само годину и по дана рада позиционирали смо се на културној сцени Беча и српске дијаспоре. Наше књижевно вече је изузетан доживљај – снажне емоције испољене кроз стихове пред публиком у пријатној, интимној атмосфери формирају заиста специфичну енергију“, поручује организатор Урош Уљаревић, млади писац и инжењер електротехнике.

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …