srlaten

Одржано међународно такмичење „Арт фудбал“ у Москви

Извор: Оливера Икодиновић

Уметничка репрезентација Србије поново се попела на светски трон, пошто је на међународном такмичењу „Арт фудбал“ у Москви освојила главну награду — Гран при у музичком делу такмичења, док је селекција Русије првак света у фудбалу међу уметницима.

Српски репрезентативци — музичари, глумци, спортисти, режисери и други уметници — и ове године су потврдили да су без премца када је реч о музици, иако остаје жал што нису обезбедили бољи пласман у спортском делу такмичења.

Ова традиционална манифестација хуманитарног карактера одржава се у оквиру пројекта „Под заставом племенитости“ и увек са циљем прикупљања средстава за лечење тешко болесне деце.

По правилу, на овом руском фестивалу учествују репрезентације 16 земаља које музиком, културом и спортом представљају своје земље.

Ове године је „Арт фудбал“ одржан на две московске локације, у Горком парку и на стадиону „Локомотива“.

Српску селекцију је предводио чувени фудбалски тренер Милан Живадиновић, а боје Србије традиционално је бранио и прослављени српски режисер и музичар Емир Кустурица, који је са „Но смокинг оркестром“ одржао и концерт у Горком парку на Дан Русије, 12. јуна.

Српску репрезентацију у Москви чинили су музичар и оснивач српске уметничке репрезентације Бане Лалић, глумци — Марко Гиздавић, Никола Глишић, Лазар Вуксановић, певач Милан Митровић, ди-џеј и писац Данијел Чехранов, репер и ди-џеј Марко Ђуровски и други, а српски тим је ове године добио и појачање — први пут на такмичењу у Москви Србију су представљали и Милан Ђурђевић и његов бенд „Неверне бебе“, Игор Лазић, познатији као Нигор и Далибор Андонов Гру.

„Пре свега, морам да кажем да ми је било задовољство да будем део тима који је представљао Србију на ’Арт фудбал олимпијади‘ и показало се да Србија не само да има потенцијала, него да једноставно спада у најкреативније учеснике. То је показала са више аспеката — и саставом екипе и појединцима који су успели да скрену пажњу на себе на разне начине. Mислим да је ово била савршена прилика да покажемо људима каква се музика свира у Србији и на који начин функционише српска уметничка сцена, а реакција људи је за нас била потпуно фасцинантна, јер су Руси показали да разумеју и воле оно што долази из Србије. Било је ту доста и наших људи и могу да кажем да сам био потпуно задовољан синергијом коју смо направили заједно са публиком“, рекао је за Спутњик Милан Ђурђевић, вођа „Неверних беба“.

Боравак у Москви и учешће на Међународном фудбалском и музичком фестивалу „Арт фудбал“ била је и прилика за српске глумце, музичаре, спортисте, кореографе и друге уметнике да склопе нова познанства и пријатељства и размене професионална искуства са колегама из Русије и других земаља света.

Члан делгације српске уметничке репрезентације на Деветом светском првенству у фудбалу за уметнике, био је и Растко Јанковић, в.д. помоћника директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, подржало је овај пројекат.

Check Also

Гујон: Задовољство је било угостити наше сународнике из С. Македоније

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …